UKRAINAKONFLIKTEN Numera kan Ukraina endast tänka sig att skriva på papper med Ryssland ifall det handlar om Rysslands kapitulation. Detta enligt bossen för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd Alexey Danilov.

Redan under andra dagen av kriget i Ukraina tog Ryssland initiativ till fredsförhandlingar med Ukraina, och delegationer möttes under krigets tidiga skede i både Vitryssland och Turkiet.

I Turkiet överlämnade Ukraina ett förslag till Ryssland där man gjorde eftergifter till Rysslands krav på ett neutralt Ukraina som avstår Krim och Donbass-området.

Ivrigt påhejade av Nato-ledare har Ukraina sedan dess dragit tillbaka sitt förslag och visat svalt intresse för några vidare fredsförhandlingar. Ryssland har sedan dess anklagat både väst och Ukraina för att ”sabotera fredssamtalen”.

Nu har Oleksiy Danilov, som är chef för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd, gått ut och förklarat landets nya inställning till förhandlingar med Ryssland.

— Med Ryssland kan vi endast underteckna ett dekret om deras kapitulation. Ju förr de gör det, desto bättre blir det för deras land, sa Danilov i ukrainska tv under måndagen, rapporterar RT.

Danilov påpekar samtidigt att det inte är rådets uppgift att förhandla med Ukraina, men att han känner sig övertygad om att president Volodomyr Zelenskyj inte kommer att ”bryta mot konstitutionen” och ge upp ukrainska territorier eller landets ambition att gå med i Nato.

Uttalandet bekräftades senare av Zelenskyjs topprådgivare Oleksiy Arestovych, som menar att Danilovs uttalande reflekterar den ukrainska regeringens hållning i frågan.

Enligt Arestovych har Danilov också befogenhet att göra den typen av uttalanden.

— Han gör inte bara sådana uttalanden. Han är en representant på högsta nivå. Detta är en ny verklighet.