UKRAINAKONFLIKTEN Den tyske förbundskanslern presenterade på torsdagen en kalkyl för det återuppbyggnadsprojekt i Ukraina som han sedan i vintras förespråkat.

Att återuppbygga Ukraina kommer att kosta miljarder enligt Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, som under en presskonferens i Berlin på torsdagen gjorde en uppskattning av projektets omfattning.

Den tyske ledaren hävdade att detta enligt honom nödvändiga projekt blir än mer ambitiöst än 1947 års USA-sponsrade Marshallplan som då beräknas ha kostat 13 miljarder dollar – motsvarande 150 miljarder dollar idag. Marshallplanen antogs för återuppbyggnad av krigssargade europeiska länder, vilka i utbyte mot efterlevnad av en rad uppställda politiska villkor, kunde erhålla stöd. Vilka politiska villkor som skulle ställas på Ukraina för erhållande av nämnda återuppbyggnadsstöd är oklart.

Tillfrågad när detta Ukraina-projekt kan ta sin start, betonade Scholz att frågan om upprättandet av fred är avhängigt av vilka ambitioner landets folk och regering har.

— Endast den ukrainska presidenten och regeringen samt det ukrainska parlamentet och folket kan säga: ”Det här är ett beslut som vi anser vara korrekt” sade Scholz, citerad av den ryska nyhetsbyrån Ria novosti, och han tillade att ”en påtvingad fred inte kommer att fungera”, vilket, förklarade han, är anledningen till att ”Tyskland kommer att fortsätta att bistå Kiev ekonomiskt och militärt”.

Större än Marshallplanen

— Samtidigt måste vi ta itu med frågan om återuppbyggnad – infrastruktur, byggnader, institutioner […] Förstörelsen är dramatisk, den kommer att kosta miljarder” sade Scholz och tillade:

— Det är felaktigt att beskriva denna enorma uppgift som en ny Marshallplan, Den är något mycket mer”.

Efter G7-toppmötet i juni beskrev dock Scholz själv den av honom föreslagna återuppbyggnadsinsatsen i termer av ”en ny Marshallplan”.

Tidigare denna månad rapporterade Bloomberg att Ukraina bett ”utländska givare” om hundratals miljarder dollar till just återuppbyggnadsarbete, och antydde härvid att EU skulle stå för räkningen för huvuddelen av ett biståndspaket värt över 500 miljarder euro (523 miljarder dollar).

Uppgifter: Konferens planerad till oktober

Bloomberg menar sig ha trovärdiga uppgifter från ”i frågan väl insatta tjänstemän” som talat på villkoret ”garanterad anonymitet” om att en konferens i Tyskland på temat Ukrainas återuppbyggnad hemligen är schemalagd till oktober i år. Enligt uppgifterna kommer kansler Scholz, för närvarande ordförande för G7, tillsammans med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att stå värd för evenemanget.