UKRAINAKONFLIKTEN Via Turkiets president har Putin avslöjat sju krav för omedelbar fred i Ukraina. Förutom de tidigare kända kraven om neutralitet och framtiden för Donbass och Krim kräver Putin en ”denazifiering” av Ukraina.

Nordfront har tidigare skrivit om Rysslands kravlista för en snabb fred i Ukraina, en lista som bland annat handlade om att Ukraina inte skulle gå med i Nato och att landet erkände Krim som en del av Ryssland och folkrepublikerna i Donbass som självständiga.

Nu har dock Rysslands president Vladimir Putin i ett samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan avslöjat en mer långtgående kravlista på sju punkter, rapporterar BBC.

Enligt Erdogan är de fyra första punkterna som följer:

  • Ukraina ska vara militärt neutralt och får inte gå med i Nato.
  • Ukrainas militär ska nedrustas så pass att den "inte hotar Ryssland".
  • Det ryska språket ska skyddas i Ukraina.
  • Ukraina ska "denazifieras".

De tre sista kraven ville Erdogan inte gå in närmare på eftersom de är ”svåra”, men presidenten bekräftade att det rör framtiden för Krim och Donbass, precis som tidigare har framförts. Dessutom kräver Putin att personligen få träffa Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj för att fred ska kunna uppnås.

”Denazifiering” och ”demilitarisering” var något som Putin nämnde i det tal han höll inför att invasionen av Ukraina började och det är oklart exakt vad som menas. Detta då begreppet ”nazist” inte har exakt samma innebörd i Ryssland som i väst.

Erdogans rådgivare tror dock att det kan räcka med något slags offentligt fördömande följt av ett löfte om att ”slå ned på” så kallad nazism.