RYSSLAND Idag den 9 maj firar Ryssland att Sovjetunionen besegrade Tredje riket under andra världskriget. President Vladimir Putin höll tal om kriget i Ukraina.

Under förmiddagen hölls det traditionsenliga firandet av ”Segerdagen” i Moskva, där man firar att Sovjetunionen besegrade Tredje riket i andra världskriget. I Ryssland är det känt som ”Det stora fosterländska kriget”.

Som vanligt hölls en stor militärparad på Röda torget i Moskva. Enligt ryska RT marscherade upp till 11 000 soldater förbi, följt av över 100 bepansrade fordon. Den traditionsenliga flygshowen från Flygvapnet fick ställas in på grund av dåliga väderförhållanden.

Alla grenar av ryska försvarsmakten deltog i militärparaden. Olika former av militäruppvisningar har även skett i Sankt Petersburg och andra ryska städer.

President Vladimir Putin höll tal

Landets president Vladimir Putin höll ett tal till nationen, där han bland annat pratade om andra världskriget och den pågående konflikten i Ukraina.

Eftersom svenska medier endast har publicerat urklippta delar av talet så har Nordfront valt att återpublicera talet i sin helhet med en engelsk översättning, så att tidningens läsare kan få bilda sig en egen uppfattning.

Talet hölls i förmiddags på Röda torget i Moskva, och är ungefär 10 minuter långt.

Putin försökte koppla Sovjetunionens krig under Josef Stalin mot Tredje riket till den så kallade militära specialoperationen som Ryssland idag genomför i Ukraina, då både Tredje riket och Ukraina enligt Putin styrs av ”nazister”.

— 9 maj 1945 har gått till världshistorien för evigt som en triumf för enigheten av vår Sovjetunion. Vår enighet och andliga makt.

Under talet gick Putin till hårt angrepp på Nato, som han menar avfärdade alla ryska initiativ till en fredlig lösning på problemen i Ukraina. ”Nato -alliansen flyttade trupper till vårt grannland och skapade ett oacceptabelt hot mot oss direkt vid vår gräns”, dundrade Putin.

Men det var också ett oerhört patriotiskt tal, där Putin pratade om den ryska kärleken till och försvaret av Moderlandet och jämförde landet med europeiska länder som enligt Putin gång på gång viker sig för amerikanska intressen.

— Men vi är ett helt annat land, Ryssland är av en annan karaktär. Vi kommer aldrig att ge upp kärleken till vårt Moderland, vår tro och våra traditionella värderingar, våra traditioner från våra fäder och vår respekt för olika kulturer, sa Putin och fortsatte:

— Men i väst bestämde man att avveckla sådana värderingar. Sådan moralisk degenerering.

Putin gick till hårt angrepp på väst eftersom de enligt honom inte längre firar segern över Tredje riket. Han hävdade även att det fanns amerikanska veteraner från andra världskriget som ville delta på paraden i Moskva, men som inte fick.

— Men jag vill att ni ska veta att vi är stolta över er heroism och ert bidrag till den gemensamma segern. Vi hedrar alla krigare i de allierade styrkorna, engelsmännen, fransmännen, amerikanerna, partisanerna från Kina, alla som besegrade nazism och militarism.