STOCKHOLM Under torsdagen har en karavan med minst 500 bilar kört genom Stockholm med både ryska och sovjetiska flaggor. Bakgrunden är att Ryssland idag uppmärksammar den så kallade segern i andra världskriget.

Den 9 maj firar Ryssland traditionsenligt den så kallade segerdagen med pompa och ståt. I flera städer hålls patriotiska militärparader och president Vladimir Putin brukar delta i den stora paraden vid Röda torget där han traditionsenligt håller tal om kampen mot ”nazismen”.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina har firandet av 9 maj blivit allt mer tabu i flera europeiska länder. I Ukraina har man i år valt att ”fira” besegrandet av Tredje riket den 8 maj – samma dag som västmakterna uppmärksammar händelsen med tanke på tidsskillnaden.

Aftonbladet rapporterar nu att en prorysk karavan med bilar körde längs landsväg 222 mot Stockholm kring 12-tiden på torsdagen. Ryska och sovjetiska flaggor samt Sankt Georgsbandet stack ut genom fönstren, enligt flera vittnen.

— Det var säkert 500 bilar, vi lyckades bara fånga de sista på film när karavanen glesade ut sig, säger Peder Ribbing, som såg bilarna vid Nacka forum, till Aftonbladet.

Som vanligt lyckades Nyheter Idags Chang Frick befinna sig i händelsernas centrum under dagen och fångade paraden på film. Den judiske alternativmediebossen skriver på X och undrar var samlingen är och får svar att den proryska karavanen ska ha begett sig mot Älvsjömässans parkering.