ALTERNATIVMEDIA. Under gårdagen uppmärksammade Fria Tider årsdagen av Tredje rikets kapitulation inför Sovjet och deras liberaldemokratiska allierade i väst genom att kalla dagen för ”segerdagen”.

Tredje rikets kapitulation på ”segerdagen”, enligt Fria Tider. Skärmbild: friaitider.se.

Den 8 maj firar vanligtvis andra världskrigets segrarmakter och deras allierade och sympatisörer att man efter en ofantlig vålds- och terrorkampanj som saknar motstycke i historien lyckades besegra det tyska nationalsocialistiska Tredje riket. Trots att tiotals miljoner tvingades sätta livet till, med bland annat terrorbombningar, blodbad och systematiska gruppvåldtäkter på tyska kvinnor och flickor, har alternativmediasajten Fria Tider valt att uppmärksamma 75-årsdagen av kapitulationen med att kalla den för ”segerdagen”.

Fria tider skriver:

Segerdagen uppmärksammas på många håll runt om i världen, i synnerhet i länder som tillhörde den allierade sidan under andra världskriget eller som var under nazitysk ockupation. Och ikväll klockan nio, lokal tid, kommer Storbritanniens drottning Elizabeth II hålla tal till nationen. Det är på klockslaget 75 år efter att hennes far höll tal med anledning av den tyska kapitulationen 1945.

Inledningsvis satte Fria Tider rubriken ”75 år sedan segerdagen”, något man under lördagen har ändrat till ”75 år sedan Tredje rikets fall”. Ordet ”segerdagen” är dock kvar i både ingress och brödtext.

Man påpekar även att man firar ”segerdagen” i Ryssland den 9 maj, eftersom klockan hade hunnit gå över midnatt i Sovjet när kapitulationen trädde i kraft.


  • Publicerad:
    2020-05-09 21:00