MEDIA. Fria Tider hetsar återigen mot Nordiska motståndsrörelsen. Som vanligt är det skribenten Mattias Albinsson som står för hetsen. Uppdaterad

mattias_albinsson_friatider

Mattias Albinsson – antinationell skribent på Fria Tider.

Det är i artikeln ”Man ihjälslagen av finska nazister” som nättidningen Fria Tider nu gör gemensam sak med systemtrogen media genom att hetsa mot Nordiska motståndsrörelsen i Finland.

Det var i fredags som den 28-årige Joonas Karttunen avled. Enligt media berodde detta på att han hade misshandlats i samband med en offentlig flygbladsutdelning som Nordiska motståndsrörelsen höll i Helsingfors en vecka tidigare, men någon specifik dödsorsak har ännu inte fastställts och Karttunen lämnade platsen på egna ben. Karttunen friskförklarades och skrevs ut från sjukhuset under torsdagen och avled dagen därpå.

Trots att dödsorsaken inte klarlagts påstår nättidningen Fria Tider att han blivit ”ihjälslagen av finska nazister” och att han blev ”dödad i samband med en demonstration genomförd av den finska grenen av nazist­organisationen Nordiska Motstånds­rörelsen (NMR)”. Således gör Fria Tider gemensam sak med systemtrogen media genom att dra förhastade slutsatser i syfte att hetsa mot nationella.

Enligt Fria Tiders text är det klarlagt att Karttunen misshandlades för att han ”inte sympatiserade med nazisternas budskap” medan uttalandet om att han spottat på aktivisterna och blivit tillrättavisad bara är något som ”nazisterna” i Nordiska motståndsrörelsen ”hävdar”. Detta är dock i bästa fall bristande journalistik från Fria Tiders sida och i värsta fall medveten hets. Karttunen har nämligen själv erkänt spottandet.

— Mannen sade att han hade spottat då han promenerade förbi den grupp som samlats till manifestation vid järnvägsstationen, uppger kommissarie Teemu Kruskopf till svenska Yle.

Fria Tider ljuger också när de påstår att händelsen är rubricerad som dråp, finsk media har nämligen fastslagit att polisen utreder händelsen som ”grovt dödsvållande”.

Dessutom är det en osaklig överdrift att, som Fria Tider gör i sin rubrik, påstå att ”nazister” i plural dödade Karttunen, då det är en person som är misstänkt för inblandning i hans död.

I slutet av artikeln hävdar Fria Tider att ”många reagerar med avsky mot nazisterna och ser ned på deras verksamhet” och hänvisar till någon som skrivit på Youtube att Motståndsrörelsen ”är motståndare till träning, arbete, självständigt tänkande och andras integritet”, vilket å ena sidan är uppenbart falskt och å andra sidan inte har någonting med den aktuella nyheten att göra.

Vill tysta nationella
Hetsartikeln på Fria Tider är skriven av en Mattias Albinsson som flera gånger tidigare har hetsat mot Nordiska motståndsrörelsen, bland annat genom att alltid understödja massmediala drev mot organisationen och konstant kalla nationalsocialister för öknamnet ”nazister”. I den senaste artikeln används formuleringen ”nazist” vid hela nio tillfällen, vilket kan jämföras med etablerade finska medier som i ett fall nöjde sig med att använda begreppet en gång i ingressen till en betydligt längre artikel än den Fria Tider skrivit.

Mattias Albinsson har under lång tid skrivit för Fria Tider och har tidigare hindrat tidningen från att publicera en artikel om projektet ”Stoppa våldtäkterna”, eftersom det drevs av Christopher Pedersen – en känd medlem i det numera nedlagda Svenskarnas parti som enligt Albinsson var ”nazister”. I en mejlkonversation mellan Albinsson och Pedersen förklarade den förstnämnde att han helst vill ”tysta SvP” då ett sådant parti kan piska upp ett ”nazisthot”:

Helst vill jag nog tysta SvP och liknande partier som utgör ett hot mot oss svenskar, ni är en av de viktigaste orsakerna till att vänsterkrafter kan piska upp ett ”nazisthot” och förmå folk att fortsätta att rösta på Mångkulturen.

Hur Albinsson motiverar att han själv nu hjälper till att piska upp ett ”nazisthot” genom att hetsa mot Motståndsrörelsen är oklart. En rimlig gissning är dock att han inbillar sig att om han och andra fientliga aktörer lyckas krossa alla organisationer han ser som ”nazistiska”, så är det problemet ur världen och svenskarna kommer helt magiskt att rösta bort ”Mångkulturen”.

Kritiseras på Facebook
På Facebook fick Fria Tiders artikel om dödsfallet i Finland övervägande negativ respons bland läsarna när tidningen delade den.

friatider-se-2016-09-19-11-55-37-censur-utval

Klicka på bilden för att se fler kommentarer. Klicka här för att gå till Facebook.

Uppdatering: Fria Tider har nu åtgärdat vissa av felen i sin artikel, men den har fortfarande samma hetsiga underton som innan. Den tidigare artikeln, som även den var en rättad version av en ännu sämre första version, går att se HÄR.

Uppdatering 2: Fria Tider har återigen justerat artikeln, som fortfarande har en negativ ton men nu också innehåller ett kort bemötande i slutet.


  • Publicerad:
    2016-09-19 11:40