FINLAND. På lördag ska en ”antirasistisk” demonstration under parollen ”Nu räcker det!” (Peli poikki!) ordnas i Helsingfors. Samtidigt ska aktivister från bland annat Suomi Ensin! (Finland Först!) anordna en demonstration mot rasism som riktas mot finnar.

En ”antirasistisk” demonstration kommer att anordnas på lördag i Helsingfors med anledning av incidenten vid stadens järnvägsstation förra helgen.

Samtidigt kommer en motdemonstration att anordnas som parafraserar den ”antirasistiska” demonstrationens slagord: ”våldsam ytterhöger” har istället blivit ”våldsam yttervänster”, medan ”rasism” blivit ”antifinsk rasism”.

På sin Facebooksida skriver arrangörerna bakom motdemonstrationen att det under de senaste åren ”uppstått en finskfientlig toleranskultur som gjort det möjligt för antifinsk rasism och våldsam yttervänster att vinna terräng.” Ett exempel på detta är att en finsk officer misshandlades till döds av två somalier på samma plats år 2003, detta då somalierna ville visa att ”det är vi som bestämmer här”.

Båda demonstrationerna går under parollen ”Peli poikki!” (Nu räcker det!).

Läs Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindbergs uttalande om händelsen här och finska grenen av Motståndsrörelsens eget uttalande här.

Källor:
Aktivister planerar motdemonstration vid antirasistisk manifestation på lördag
Peli poikki! -mielenosoitus Helsingissä lauantaina!
Paikassa missä Jimi Karttunen kaatui, tapettiin mies potkimalla vuonna 2003


  • Publicerad:
    2016-09-23 09:00