FINLAND. Så var det dags igen i Nurmijärvi – närmare sagt i Klaukkala i Finland. Det är inte länge sedan den senaste sammandrabbningen mellan ”flyktingar” och finnar i Nurmijärvi, vilket kan vara anledningen till att församlingen i kommunen ifråga bestämde sig för att anordna en vänskapsmatch i fotboll, med både finnar och ”flyktingar”. Det hela slutade med att fem polisbilar och en ambulans fick kallas till plats.

Spelare tar igen sig efter vänskapsmatchen "Peace united" som spelades mellan flyktingförläggningar.

Spelare tar igen sig efter vänskapsmatchen ”Peace united” som spelades mellan två flyktingförläggningar.

Nordfront rapporterade i slutet av augusti om ”flyktingar” i Nurmijärvi som attackerade en 15-årig flicka och dennes 18-årige bror. Tack vare den upprörda stämning som på grund av bland annat detta uppstått i bygden anordnades därför en ”vänskapsmatch” i fotboll som skulle skapa bättre stämning mellan befolkningen och ockupanterna.

Det var igår som matchen spelades – en match som ironiskt nog döpts till ”Peace United”. Den anordnades av Nurmijärvis församling i samarbete med Kyrkans utlandshjälp. Diakon Anna Handroo berättade innan matchen:

— Det är frågan om fotbollens enande, inte söndrande verkan. Spelet förenar människor runt jorden och förhoppningsvis hjälper det dem, som behöver hjälp.

Matchen spelades mellan två flyktingförläggningar, varav en är placerad i Nukari och den andra i Röykkä. I lagen blandades också personal från flyktingförläggningarna samt lokala Nurmijärvibor. Exakt vad som därefter gått fel har ännu inte kommit fram, men klart är att det behövts fem polisbilar och en ambulans för att ta hand om de nya vänskapsbanden. En person fick föras till sjukhus – det är oklart om det rör sig om en finländare eller ”flykting”.

En lokalbo skriver till MV-lehti att Nurmijärvi förut var en lugn ort, men att den nu börjar vara förstörd. Kyrkoherde Ari Tuhkanen meddelar att man i fortsättningen inte kommer att anordna vänskapsmatcher.

Källa:
Joukkotappelu matujen ja kantisten “ystävyysottelussa” Klaukkalassa – yksi sairaalaan!


  • Publicerad:
    2016-09-16 19:10