FINLAND. Ilja Janitskin, som är chefredaktör för den finska nyhetssidan MV-lehti, har sedan en tid tillbaka varit häktad i sin frånvaro misstänkt för bland annat ”hets mot folkgrupp”. Nu kan spanska myndigheter komma att lämna ut honom till Finland.

Nordfront har tidigare rapporterat om de finska myndigheternas jakt efter MV-lehtis chefredaktör Ilja Janitskin. I september häktades han i sin frånvaro misstänkt för hets mot folkgrupp, grov ärekränkning, penninginsamlings- och penningspelsbrott, sekretessbrott, olaga hot och upphovsrättsbrott. Då Janitskin sedan några år tillbaka bor i Barcelona i Spanien kunde dock den finska polisen inte få tag i honom.

I oktober kom han dock att gripas av polisen i Spanien och hölls inlåst i tre dygn samtidigt som han drogades av den spanska polisen. Detta tack vare att finska myndigheter beskrivit honom som ”ytterst farlig”. Efter en häktningsförhandling i Madrid släpptes dock Janitskin fri i väntan på beslut om utlämning.

Nu kommer uppgifter om att två spanska domare har beslutat att Janitskin ska utlämnas till Finland så att han kan ställas inför rätta. Det är dock oklart när utlämningen sker, men förmodligen efter jul.

Källa:
MV-lehtis Ilja Janitskin kan utlämnas


  • Publicerad:
    2016-12-18 14:00