UTRIKES. Chefredaktören för Finlands kanske största alternativa tidning MV-lehti, Ilja Janitskin, greps i torsdags efter att ha varit efterlyst av Interpol. Nu väntar han på besked om han ska överlämnas från Spanien till Finland.

Ilja Janitskin bor i Barcelona i Spanien, varifrån han driver den alternativa tidningen MV-lehti. I torsdags greps han och fördes till Policía Nacionals anläggning där han fick spendera tre dagar. Under natten till lördagen fördes han, med bundna händer och fötter, med buss till Madrid. Eftersom det finska rättsväsendet beskrivit honom som ”ytterst farlig” blev han under den sju timmar långa resan tvångsmatad med Diapam (diazepam) som är ett lugnande medel.

En häktingsförhandling hölls under lördagsmorgonen men den spanska rätten såg inte särskilt allvarligt på de sju åtalspunkter som de finska myndigheterna riktat mot Janitskin. Bland dessa fanns hets mot folkgrupp och ärekränkning.

Janitskin är nu åter på fri fot men väntar på besked om huruvida han ska överlämnas till Finland eller inte. Han meddelar dock att ”kampen för yttrandefriheten” fortsätter oavsett vad som sker.

De finska myndigheterna har under sommaren fört en kamp för att stänga MV-lehti. Bland annat ville polisen i Helsingfors förbjuda tidningen, något som tingsrätten dock inte gick med på. MV-lehti svarade med att offentliggöra polisinspektör Harri Saaristolas hemliga handlingar rörande nedstängningen av tidningen.

Helsingfors tingsrätt har sedan september försökt få Ilja Janitskin gripen och utlämnad. I slutet av september hölls en stöddemonstration för Janitskin i Helsingfors.

Källor:
Ilja Janitskin pidätettiin torstaina – odottaa päätöstä luovutuksesta Suomeen
MV-lehden päätoimittajaa vaaditaan vangittavaksi poissaolevana


  • Publicerad:
    2016-11-01 13:05