UTTALANDE. Nordiska motståndsrörelsen i Finland kommenterar fängslandet av motståndsaktivisten Jesse Torniainen. Uppdaterad

eppu

Den 21 september beslutade Helsingfors tingsrätt att häkta Jesse Torniainen, en av de mest långvariga och exemplariska aktivisterna i Finland, för grovt dödsvållande och misshandel.

Fängslandet har samband med ett av de största diskussionsämnena i Finland, Motståndsrörelsens gatuaktivism från den 10 september. Flera vänsterextremister och ”antirasister” störde en helt och hållet laglig verksamhet vilket ledde till att en av aktivisterna var tvungen att ingripa mot beteendet från en av de mest aggressiva bråkmakarna. Polisen misstänker Jesse Torniainen för att vara den som ingrep. Polismyndigheten har uttalat att den misstänker att en aktivist sparkade den 28-årige mannen, Jimi Karttunen, som störde verksamheten.

Händelsen har växt till kolossala proportioner i media, sedan Jimi Karttunens far senare berättade att hans son dog av hjärnblödning. Sedan informationen om hans död blev offentlig, initierade massmedia omedelbart en kampanj mot Motståndsrörelsen. Redan från början har mainstream-medierna spridit förvirrade och motsägelsefulla uppgifter, som vi bemötte på vår Facebook-sida under söndagen. Svaret kan också läsas på webbplatsen för Kansallinen Vastarinta som öppnades på nytt på måndag efter ett kort avbrott. Inga av mainstream-medierna har offentliggjort vårt svar, trots att ha skrivit om oss i en vecka. Trots oändlig smutskastning från massmedia, har vi fått massor av positiv respons från finländarna.

Mainstream-medierna har helt fråntaget Torniainen sin rätt till privatliv och har praktiskt taget anklagat honom för dråp, trots att polisen bara misstänker honom vid denna punkt. Polisen har tidigare påpekat att man fortfarande väntar på förhöret. Karttunen lämnade torget med sina vänner och besökte ett sjukhus som han släpptes från kort därefter. Han hade tillbringat över en dag utanför sjukhuset innan han skrevs in igen. Det är långt ifrån klarlagt att Karttunens död orsakades av en annan person, som media hävdar.

(För många läsare av mainstream-media, kan det kanske komma som en överraskning att den största bekymret för den vän som var med Karttunen var att tömma sina fickor. I motsats till det antal av Motståndsrörelsens aktivister som kontrollerade mannen på marken.)

Den nu fängslade Jesse Torniainen har en lång historia i Motståndsrörelsen. Inom organisationen och i den nationella rörelsen i allmänhet är han en omtyckt, pålitlig och värderad kamrat. Vi önskar Torniainen och de nära honom styrka och motståndskraft under den straffrättsliga processen.

/Nordiska motståndsrörelsen i Finland

Stöd Jesse!

Svenskar som vill stödja Jesse Torniainen kan swisha pengar till 123 378 53 91. Märk insättningen med ”Jesse” så ser svenska Fånghjälpen till att pengarna kommer vår finske kamrat till godo.

De som vill skicka brev kan mejla dessa till fanghjalpen@nordfront.se.

Källa:
Toveri vangittu Helsingissä


  • Publicerad:
    2016-09-23 13:30