Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Jesse Torniainens rättegång hålls nästa vecka – åklagaren kräver ovillkorligt fängelse!

Av Redaktionen, 2016-12-14
redaktionen@nordfront.se

FINLAND. Onsdag den 21 december kommer Motståndsrörelsens aktivist Jesse Torniainen att åtalas för grov misshandel och grovt vållande till annans död, då han misstänks ligga bakom narkomanen Jimi Karttunens död. Vår finska systersida Kansallinen Vastarinta har skrivit om åtalet och även intervjuat Torniainen.

Jesse

Jesse Torniainen, som här får beskedet av polisen att han ej får delta i Motståndsrörelsens frihetsmarsch i Helsingfors, åtalas nästa onsdag vid Helsingfors tingsrätt.

Ett av årets mest omtalade händelser fick sin början när den intravenösa missbrukaren Jimi Karttunen råkade få syn på Motståndsrörelsens flygbladsaktion i Helsingfors. Genast började han hota och spotta på aktivisterna. Han fick en snabb tillrättavisning och dog en vecka senare på sjukhus. Innan han dog hade han dock hunnit skrivas ut från sjukhuset.

När Karttunens dödsfall blev allmänt känt exploderade gammelmedia i en enorm hetskampanj mot Motståndsrörelsen, där man krävde att organisationen skulle förbjudas. Man svartmålade vår aktivist och spred rena lögner om honom, lögner som vänsterextrema individer låg bakom. Än idag funderar polisstyrelsen på att förbjuda Motståndsrörelsens verksamhet.

Rapporteringen om ämnet påminde om en från utlandet välkänd mall: man sprider ett flera år gammalt foto (i det här fallet 13 år gammalt); man gör ett helgon av ”offret” och demoniserar den misstänkte och dömer honom redan under förundersökningens gång. Under medietrycket fängslades Jesse Torniainen i en månad, och efter frisläppandet fick han reseförbud. Till detta hör att han måste inställa sig på polisstationen tre gånger i veckan, han får inte lämna huvudstadsområdet och har utegångsförbud efter ett visst klockslag. Undersökningsledaren, inspektör Teemu Kruskopf, hade själv velat hålla vår aktivist häktad fram till rättegången, men efter en månad bestämde domaren att släppa honom.

karttunen-vastine

Till vänster syns den bild på Jimi Karttunen som spreds av media. Till höger är en bild som visar hur Karttunen såg ut som vuxen.

Kruskopfs intressanta och öppna sätt att kommunicera om fallet har förvånat många. Inspektören berättade tämligen detaljerat för alla medier om sin egen version av händelsernas gång redan innan man förhört vittnen, något som påverkat vittnenas redogörelser. Även hans intressanta ordval, såsom ”sprungit efter”, låter snarare som avsiktlig svartmålning, vars syfte är att ge bilden att Karttunen skulle ha blivit sparkad bakifrån. Ingen har dock lyckats förklara hur man kan få en spark i bröstet bakifrån, för det är där sparken träffade enligt polisen.

För medierna har Kruskopf även hävdat att Torniainen varit med om att grunda Motståndsrörelsen, vilket inte stämmer, och inte heller har någon tidigare påstått något dylikt. Torniainen själv berättar till finska Motståndsrörelsens radio Studio 204 att han gick på ett rekryteringsmöte 2009 och att han blev aktiv året därpå.

Kruskopfs sätt att hantera det här fallet förklaras kanske av en intervju som han i somras gav till Helsingin Uutiset, där han slätar över invandrarnas sexualbrottslighet. Han är även undersökningsledare för det så kallade Puotila-mordet, som inte uppmärksammats särskilt mycket. I det fallet handlar det om en man med invandrarbakgrund som mördade en 86-årig finländare, och som tidigare figurerat med i en musikvideo av rapparen Paleface. Polisen har dock inte varit särskilt ivriga att delge information rörande det fallet för allmänheten.

Efter Motståndsrörelsens självständighetsmarsch i Helsingfors har man jämfört Karttunens fall med misshandeln som Motståndsrörelsens Emil Hagberg utsattes för. På självständighetsdagen satte polisen den handfängslade Hagberg i samma polisbil som vänsterextremisten Jari Laine, som dock hade fria händer och kunde därför fegt misshandla Hagberg. Polisen meddelade genast att man inte ens kommer att öppna en förundersökning om händelsen, trots att det politiska våld som Laine gjorde sig skyldig till var mycket grövre än sparken som enligt polisen träffade Karttunen. Polisen, politikerna och media visade dock inget intresse för händelsen på självständighetsdagen, då Hagberg till skillnad från Karttunen är motståndare till massinvandringen och därmed fredlös i ”rättsväsendets” ögon.

Kansallinen Vastarinta tog kontakt med Torniainen för att ställa några frågor till honom:

Hej! Du fick i onsdag din stämningsansökan – kan du berätta lite om vad det står där?

Tydligen är det exakta innehållet än så länge hemlig information, så det vore olagligt att sprida det. Man kräver dock ovillkorligt fängelse för två brott som åklagaren rubricerar som grova. Min egen åsikt om saken är dock att om inte domaren vore totalt korrumperad så skulle åtminstone en del av åtalspunkterna falla och/eller blir lindrigare. Jag tror dock inte på opartiskhet från det här systemets sida.

Du har också fått tillfälle att läsa förundersökningsprotokollen. Hur ser det ut tycker du?

Med tanke på min rättssäkerhet ser det ganska bra ut. Eftersom pappersbunten än så länge är hemligstämplat material kan jag tillsvidare inte uttala mig om detaljer. En del av materialet kommer också möjligtvis att förbli hemligt, vilket enligt mig är beklagligt då det där framkommer en del intressanta saker. Även i förhören har flera intressanta fakta klargjorts, som jag dock inte tror blir någon överraskning, åtminstone inte för någon läsare av alternativmedia.

Förhörsprotokollen blir i alla fall offentliga på rättegångsdagen. Jag skulle dock vilja att även det hemligstämplade materialet blir offentligt, men vi får se. Det blir i alla fall många intressanta nyheter efter att protokollen blir offentliga – om än inte för den lögnaktiga gammelmedian.

eppu

Innan förundersökningen blev klar hade polisen och åklagaren diskuterat ihop och kommit till slutsatsen att också åtalspunkten om misshandeln skulle vara grov. Varför tror du att det blev så?

Vi vet nog alla att det här handlar om politiska motiv. Jag kan inte minnas att jag någonsin läst om ett fall där ett slag bedömts som grov misshandel, även om den andra parten hade dött (i det här fallet vill jag påminna om att jag inte anser att Karttunen dog som följd av misshandel). Så som alla som följt fallet vet, så har det aldrig varit tal om annat än ett slag, som inte heller riktades mot huvudet.

I enlighet med precedensfallen borde det i åtalet inte finnas något skäl till att det skulle gå igenom som det ser ut nu. Men som jag redan konstaterade så tror jag inte på en opartisk rättegång. Eller tror ni det själva i ett fall där snart sagt varje riksdagsledamot, ett par presidenter, alla mediehus och i princip alla övriga opinionsbildare redan tagit ställning i frågan?

Ifall du blir dömd, oavsett om brottsrubriceringarna blir de som åklagaren krävt eller något annat, tror du på någon sorts media-rabatt vad gäller straffets hårdhet?

Hah, nej. Jag har fel politisk tillhörighet. En sådan rabatt borde ju komma, men i det här fallet tror jag inte att det blir så.

Tack. Är det något mer du vill säga till läsarna?

Gå med i Motståndsrörelsen redan idag!

Kansallinen Vastarinta inbjuder alla finska alternativmedier att komma och följa den politiska rättegången mot Torniainen i Helsingfors den 21:a december.

Glöm inte bort att besöka Fånghjälpens hemsida för att få information om hur du kan visa ditt stöd för fängslade kamrater.

Ursprungligen publicerat på Kansallinen Vastarinta


  • Publicerad:
    2016-12-14 19:40