Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Rättegången mot Torniainen: Offret tog “knarkpromenader” under sjukhusvistelse

Av Redaktionen, 2016-12-22
redaktionen@nordfront.se

FINLAND. Under onsdagen hölls rättegången mot Motståndsrörelsens aktivist Jesse Torniainen som åtalades för narkomanen Jimi Karttunens dödsfall. Under förhandlingen framkom det flertalet intressanta omständigheter kring offrets livsstil som kan uppfattas som mer troligt att orsaka en hjärnblödning än en flera dagar gammal spark mot bröstet.

karttunen

FAKTA: Bensodiazepiner

Bensodiazepiner (även kallat ”benso”) är ett samlingsnamn för en grupp narkotikaklassade läkemedel som används som lugnande, ångestdämpande, kramplösande, antiepileptika eller som sömnmedel. Samtliga bensodiazepiner har hög beroendepotential, även vid legal förskrivning. De är populära främst bland blandmissbrukare och intravenösa missbrukare som kan uppleva en stark eufori av substanserna. Risken för dödlig överdos ökar markant när bensodiazepiner blandas med alkohol och/eller opioider såsom heroin eller Subutex. Exempel på bensodiazepiner är Rohypnol/Flunitrazepam, Valium/Stesolid, Sobril, Iktoviril och Xanor/XanaX. .

Källa: Wikipedia

Händelsen kring missbrukaren Jimi Karttunens död har under den senaste tiden fått stor medial uppmärksamhet. Detta tack vare att Karttunen tillrättavisades av Motståndsrörelsens aktivist Jesse Eppu Torniainen efter att han spottat på en av Motståndsrörelsens fanbärare under en flygbladsutdelning som anordnades i Helsingfors den 10 september i år.

Karttunen mottog en spark som resulterade i att han föll ner till marken. Han lämnade dock platsen till fots tillsammans med en kamrat och en kvinnlig bekant och tog sig tillsammans med dem till tågstationen där de sedan möttes upp av en ambulans som förde Karttunen till sjukhus. Några dagar senare lämnade Karttunen sjukhuset och en vecka efter händelsen på torget i Helsingfors avled han. Enligt rapporter ska dödsorsaken ha varit hjärnblödning.

Läs Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindbergs uttalande om händelsen HÄR.

Till följd av händelsen har etablerad media utnyttjat dödsfallet för att kunna hetsa mot Motståndsrörelsen. De har bland annat kallat händelsen för ”dödsmisshandel” och Jesse Eppu Torniainen har blivit uthängd med både namn och bild i ett försök att demonisera honom. De har också hävdat att Torniainen ska ha jagat Karttunen och på något vis ha sparkat honom i bröstet bakifrån medan han försökte fly från platsen. Medias hetskampanj ledde även till att ett organisationsförbud mot Motståndsrörelsen i Finland har diskuterats och än idag utreds frågan av olika myndigheter, däribland av den finska polisstyrelsen.

Under onsdagen hölls rättegången mot Torniainen och i samband med detta offentliggjordes även förundersökningen. Den skiljer sig nämnvärt på flera punkter från fiendemedias rapportering om både Karttunen och händelsen kring hans död. Det kom heller ingen förklaring till hur Torniainen ska ha kunnat sparka Karttunen ”i bröstet bakifrån”. Däremot presenterades bland annat ett förhör som hållits med en nära vän till Karttunen, samma vän som befann sig på torget då Karttunen tillrättavisades.

Läs en intervju med Jesse Torniainen inför rättegången HÄR.

Vännen, som heter Joona Johannes Jalmari Hartikainen, berättar att han och Karttunen tillsammans hade tagit ”några bensodiazepiner-tabletter” strax innan de kom till torget där Motståndsrörelsens aktivister delade ut flygblad. Han berättar att Karttunen spottade mot en fanbärare samt att han ska ha sagt något som Hartikainen inte helt tydligt ska ha uppfattat. Han tror att Karttunen kan ha sagt något i stil med ”rasistpajasar” då han vet att Karttunen inte hade mycket till övers för ”nazister”.

hartsa3

Jimi Karttunens ”kompis”, kvinnomisshandlaren Joonas Hartikainen, som försåg Karttunen med droger på sjukhuset.

Vidare berättar Hartikainen, som för övrigt själv hamnat i klammer med ordningsmakten för bland annat stöld, narkotikabrott, kvinnomisshandel och rån, att han ska ha tömt Karttunens fickor på cirka tio narkotikaklassade tabletter medan han låg på marken efter att ha blivit tillrättavisad. Detta för att Karttunen inte skulle hamna i problem med ordningsmakten och ”för att drogerna ändå var mina”, som Hartikainen uttryckte saken.

Hartikainen berättar även för polisen att han flera gånger besökte Karttunen på sjukhuset och att Karttunen redan vid det andra besöket mådde mycket bättre. De var ute på långa promenader tillsammans och besökte bland annat Tölö torg tillsammans. Hartikainen erkänner även att de åtminstone vid ett tillfälle brukade narkotika i form av den dödliga blandningen av opioiden Subutex (buprenorfin) och bensodiazepinen Iktorivil (klonazepam). Han säger vidare i förhöret att Karttunen ska ha bett om några tabletter som han kunde ”njuta av” medan han var på sjukhuset. Hartikainen försåg honom också med de efterfrågade tabletterna, trots att han enligt egen uppgift tyckte att det var ”en dålig idé”.

Rättegången bevakades av finsk polis.

Rättegången bevakades av finsk polis.

Sista gången som Hartikainen besökte Karttunen på sjukhuset gick de ut på en långpromenad i minst 4-5 timmar. När de kom tillbaka till sjukhuset hade Karttunen blivit utskriven, då han hade lämnat sjukhuset och var borta för länge. Detta tycktes inte bekymra Karttunen som ska ha ryckt på axlarna och som hellre ville besöka en kvinnlig vän i Åggelby i Vanda. De drack några öl tillsammans innan Karttunen åkte till Åggelby medan Hartikainen for till Esbo och detta ska ha varit sista gången han såg Jimi Karttunen.

Läs artikeln ”Sanningen om Jimi Joonas Karttunen” HÄR.

Under förundersökningen hördes även bostadsförvaltaren i området där Karttunen bodde som ska ha sett Karttunen cirka 1-2 timmar innan han avled. Vittnet berättar att när han såg Karttunen drogpåverkad ute på vägen ska han ha varit ”helt borta” och att ”lampan var tänd men ingen var hemma”. Cirka två timmar senare avled Jimi Karttunen.

Vidare under rättegången framgick det även att Karttunen ska ha varit en besvärlig hyresgäst. Bland annat ska han ha varit aggressiv mot grannar, eldat sängkläder under drogpåverkan och de äldre kvinnliga hyresgästerna ska ha varit rädda för honom.

jesse1

I förgrunden syns den åtalade aktivisten Jesse Torniainen och ståendes i bakgrunden narkomanen Joonas Hartikainen som vittnade under rättegången.

Fiendemedias rapportering har hela tiden gått ut på att måla upp Karttunen som en oskyldig ”livsstilskonstnär” som dödsmisshandlades av hemska ”nazister”. Men nu när förundersökningen har offentliggjorts framkommer alltså en helt annan sida av Jimi Karttunen än den som media beskrivit.

Att Karttunen var något slags helgon stämmer helt enkelt inte. Snarare har det framkommit att han var en aggressiv och flerfaldigt dömd drogmissbrukare som fick sina grannar att känna sig otrygga. Han tog sig även rätten att förolämpa och spotta på personer som deltog på en grundlagsskyddad flygbladsutdelning. Detta för att deras politiska åsikter inte stämde överens med hans egna.

Lyssna på Jesse Torniainens medverkan i Radio Nordfront HÄR.

Så frågan kvarstår, är det rimligt att Jesse Eppu Torniainen ska dömas för grov misshandel och grovt vållande till annans död när Jimi Karttunen ansvarslöst brukade dödliga kombinationer av droger både innan, under och efter sin sjukhusvistelse? Och är det rimligt att Torniainen ska dömas för ett dödsfall som eventuellt hade kunnat undvikas om Karttunen inte hade avvikit från sjukhuset utan fullständig läkarvård?

Nordfront återkommer till fallet när domen avkunnas den 30 december.

Källa:
Jimi Karttunen käytti huumeita sairaalassa ja karkasi sieltä!


  • Publicerad:
    2016-12-22 00:30