MEDIA. Under gårdagen publicerade Fria Tider en krönika av Pat Buchanan där denne försvarar Adolf Hitler och fastslår att Tyskland inte ville erövra världen och var den part i världskriget som strävade efter fred med sina motståndare.

Portrait-dated-1938-of-Nazi-leader-Adolf-Hitler-AFP

Igår var det den 1 september och årsdagen för Tysklands invasion av Polen. Det var exakt 77 år sedan andra världskriget startade och medier som vill sprida självhat bland vita människor brukar hävda att den enda orsaken till kriget var Adolf Hitlers och nationalsocialismens diaboliska ondska. Fria Tider valde istället igår att publicera en gammal krönika av Pat Buchanan där den konservative amerikanske politikern nyanserar bilden och försvarar Tredje riket från de grundlösa anklagelserna.

Angående krigsutbrottet skyller Buchanan det på Storbritannien:

Det tysk-polska kriget hade utvecklats ur ett gräl om en stad med en folkmängd motsvarande Ocean City i Maryland (drygt 7.000 invånare, FT:s anm.) på sommaren. Danzig, som till 95 procent var tyskt, hade i kraft av Versailles­fördraget skilts från Tyskland, i strid med Woodrow Wilsons princip om självbestämmande. Även brittiska ledare ansåg att Danzig borde återlämnas. Varför förhandlade inte Warszawa med det Berlin som antytt möjligheten av territoriell kompensation för polackerna i Slovakien? Därför att polackerna hade en krigsgaranti från England: i händelse av en tysk attack mot Polen skulle England och imperiet komma till landets undsättning.

Buchanan konstaterar sedan att den officiella förklaringen till Storbritanniens agerande var att de allierade var tvungna att stoppa Hitler och ”nazismen” som ville ta över världen. Denna historieskrivning skriver dock Buchanan inte under på:

Det hade, om det varit sant, varit ett rimligt argument. När allt kom omkring var amerikanerna beredda att bruka kärnvapen för att hålla Röda armén borta från Engelska kanalen. Men var finns bevisen för att Adolf Hitler – vars offer fram till mars månad 1939, då garantin utfärdades, utgjorde en bråkdel av general Pinochets eller Fidel Castros – hade för avsikt att erövra världen?

Här försvarar Buchanan sedan uppdelningen av Tjeckoslovakien och ifrågasätter att Hitler hade för avsikt att erövra världen ett land åt gången:

Men om Hitler verkligen hade för avsikt att erövra världen – Storbritannien, Afrika, Mellanöstern, USA, Kanada, Sydamerika, Indien, Asien Australien – varför tillbringade han då tre år med att upprätta den oerhört kostsamma Siegfried-linjen för att skydda Tyskland från Frankrike? Varför startade han kriget utan att förfoga över någon övervattensflotta eller några truppfartyg, och endast i besittning av 29 oceangående ubåtar? Hur erövrar man världen med en flotta som inte kan ta sig ut ur Östersjön?

Om Hitler hade velat lägga hela världen under sig, varför lät han då inte konstruera strategiska bombflygplan istället för de tvåmotoriga Dorniers och Heinkels som inte ens kunde nå England från Tyskland? Varför tillät han evakueringen av den brittiska armén från Dunkirk? Varför erbjöd han vid två tillfällen engelsmännen fred, ena gången efter att Polen fallit, andra gången efter att Frankrike gjorde det? Varför, efter att Paris kapitulerat, krävde inte Hitler att få den franska flottan, på samma sätt som de allierade hade krävt och fått den tyska kejserliga flottan? Varför krävde han inte att få tillgång till baser i det franskkontrollerade Syrien för att kunna attackera Suezkanalen? Varför bönföll han Benito Mussolini om att inte invadera Grekland? Därför att Hitler ville avsluta kriget 1940, nästan två år innan tågen började rulla mot koncentrationslägren.

Pat Buchanan har varit politisk rådgivare till tre republikanska presidenter och är en känd politisk kommentator i USA. Han har skrivit boken ”Churchill, Hitler, and The Unnecessary War: How Britain Lost Its Empire and the West Lost the World” och har anklagats för ”förintelseförnekelse” och antisemitism efter att han konstaterade att det var omöjligt att 850 000 judar mördades med disel i en påstådd gaskammare i Treblinka.

Hitler-krönikan på Fria Tider har rubriken ”Ville Hitler verkligen ha krig?” och publicerades tyvärr bakom tidningens betalvägg, varför hela artikeln endast kan läsas av deras plusprenumeranter. Krönikan finns sedan tidigare publicerad på engelska på Buchanans hemsida där den publicerades 2009.


  • Publicerad:
    2016-09-02 11:35