JUDISK MAKT. AfD motsätter sig det för tyskar kränkande förslaget att förvandla 8 maj till en högtidsdag som markerar datumet för de allierades ockupation av Tyskland.

Alexander Gauland (AfD). Foto: Olaf Kosinsky (CCBY-SA 3.0).

Den ”tyska” Auschwitzkommittén har föreslagit att datumet 8 maj ska bli nationell högtidsdag och ”helgdag” i Tyskland.

Detta datum markerar när Tyskland förlorade kriget mot de allierade krafterna ledda av krigsförbrytarna Franklin D. Roosevelt, General Dwight Eisenhower, Josef Stalin och Winston Churchill.

Dessa, men med den nyligen avlidne Roosevelts efterträdare Harry S. Truman, ockuperade och delade upp Tyskland mellan sig.

Kapitulationen var ovillkorlig. Tyskland är fortfarande ockuperat av segrarmakterna. Inget fredsfördrag har någonsin undertecknats.

Dagen för ockupationen kallas ibland för VE Day (Victory in Europe Day – alltså inte seger för Europa). Denna dag uppmärksammas världen över av anhängare till segrarmakterna. I år var första gången som den tyska huvudstaden Berlin uppmärksammade VE Day.

Att strö salt i såren
För att ytterligare kränka det tyska folket och strö salt i såren för den förnedring som de utsatts för genom två krigsnederlag inom loppet av mindre än 30 år och efterdyningarna av dessa, har Auschwitzkommittén i Tyskland föreslagit att dagens ska firas formellt – som en högtidsdag där arbetarna ska få vara lediga – med en sekulär form av politisk helgdag.

Det är ledaren för Auschwitzkommittén Esther Bejarano, som har uppmanat förbundskansler Angela Merkel och president Frank-Walter Steinmeier att förvandla dagen till en nationell högtidsdag.

Detta har upprört Förbundsdagens ledamot för Alternative für Deutschland (AfD) Alexander Gauland.

Gauland, som tidigare har kallat nationalsocialisternas era ”en fågelskit” i Tysklands tusenåriga historia, säger att den nationalsocialistiska regeringens nederlag inte bör tillåtas bli en högtidsdag, som den judiska lobbygruppen föreslagit.

Detta har renderat skarp kritik från huvudfårans politiker i Tyskland, och från judiska ledare (min kursivering), rapporterar Judiska telegrambyrån (JTA).

Gauland menar att tyskarna inte upplevde den ovillkorliga kapitulationen 8 maj 1945 på samma sätt som andra gjorde.

— För koncentrationslägersinterner var det en befrielsens dag. Men det var också det fullständiga nederlagets dag, en dag då stora dela av Tyskland förlorades, en dag då möjligheterna att forma framtiden förlorades, sade Gauland i onsdags.

— De kvinnor som våldtogs i Berlin efter nederlaget såg saken helt annorlunda än koncentrationslägersfångarna, sade Gauland och menar därmed det hänsynslösa våld och våldtäkter som sovjetiska och amerikanska soldater ägnade sig åt under flera månader efter det att kriget formellt tagit slut och Tyskland kapitulerat.

”Nynazistiskt!”
Gaulands invändningar betraktas av ledande judar i Tyskland som nynazistiska. Josef Schuster som är ledare för Centralrådet för judar i Tyskland, säger att Gaulands kommentar ofta hörs från nynazister som anser att tyskarna var det största offren i kriget, och att det är ”en förvrängning och en återupplivning av nazistbrott och oansvarigt”.

Den tidigare ledaren för Centralrådet för judar i Tyskland – ”förintelseöverlevaren” Charlotte Knobloch som även tidigare vid flertalet tillfällen verbalt har attackerat partiet AfD, skriver i ett uttalande att Gaulands kommentarer ”inte förvånar”, med tanke på hans tidigare ”trivialiserande av förintelsen”. Hon meddelar också att de flesta inte håller med Gauland:

För de flesta människor i Tyskland är saken klar: Den 8:e maj, dagen för nazistregimens nederlag, är en en glädjens och tacksamhetens dag. Det var den dagen som gjorde frihet och demokrati i Tyskland möjligt igen.

Alexander Gauland sade 2017 att det är ”hög tid att Tyskland slutar känna sig skyldig till historien”.

— De där tolv åren [med nationalsocialistiskt styre]…påverkar numera inte vår identitet längre, och vi är inte rädda för att säga det, sade Gauland då.

Men faktum är att ockupationsmakternas förtryck av det som en gång var landet Tyskland i hög grad påverkar både tyskars vardag och deras identitet.

Kanske skulle Gauland egentligen fråga ockupationsmaktens försvarare när dessa själva ska börja inse sin skuld i den masslakt av människoliv som blev följden av Storbritanniens och och Frankrikes krigsförklaring mot Tyskland 3 september 1939, när de tog det av Adolf Hitler startade kriget mot Polen som förevändning att starta ännu ett världskrig.

Den som vill fördjupa sig i hur de allierade makterna betedde sig mot de tyska och japanska folken under ”fredens sommar” 1945 kan med fördel läsa Thomas Goodrich bok Summer, 1945: Germany, Japan and the Harvest of Hate. Krigsveteranen Edgar Jones beskriver i boken hur ”befrielsen” av Tyskland och Japan genomdrevs:

Vilken sorts krig tror egentligen de civila att vi utkämpade? Vi sköt fångar, utplånade sjukhus, mördade och misshandlade fiendecivilister, kastade döende människor i massgravar med liken av redan döda, och i Stilla havsområdet kokade vi bort köttet från fiendekranier för att göra bordsdekorationer, och täljde brevöppnare av deras ben…[Vi] styckade fiendernas döda kroppar, skar av deras öron och sparkade ut deras guldtänder för att ha som souvenirer, och begravde dem med deras testiklar i munnen.


  • Publicerad:
    2020-05-09 13:41