EU. Angela Merkel kräver att Sverige och länder som motsätter sig EU:s planer ska skänka pengar till ännu fattigare EU-länder för att dämpa coronakrisens verkningar i nedstängda länder som Italien och Spanien.

Angela Merkel med vänner. Arkivbild.

I gårdagens telefonväkteri på Swebbtv kommenterade professor emeritus Karl-Olov Arnstberg att Tysklands förbundskansler Angela Merkel inte kommer att gå med på något annat än att länder som Sverige ”går i borgen” för de länder som drabbats hårdast av coronakrisen.

Det gäller länder som stängts ned under coronakrisen för att minska smittspridningen, vilket orsakat enorma produktionsbortfall i de länderna, däribland Italien och Spanien.

Några EU-länder anser sig inte ha råd att rädda misskötta stater; Danmark, Sverige, Holland och Österrike har hittills sagt nej till att bekosta stödpaketet till fattiga och nedstängda länder med 8 biljoner kronor. de vill dessutom att inga pengar ska vara bidrag, utan lånas ut.

Karl-Olov Arnstberg sade i programmet att EU med så kallat ”solidariskt ansvar” lånar upp pengar på kapitalmarknaden och sedan delar ut dem som bidrag till de värst drabbade länderna, däribland Italien och Spanien. Medlemsstater som bland andra Sverige ska ”gå i borgen” för dessa pengar, kräver Angela Merkel, enligt Arnstberg.

Angela Merkel är problemet
Enligt Fria Tider rapporterar Ekot att Tyskland är problemet, eftersom Angela Merkel inte accepterar något annat än bidrag.

Merkel uppges vara rädd för att Italien kommer att kollapsa på grund av coronasituationen, och då dra med sig hela EU i fallet.

Sveriges Radio skriver att hennes budskap var riktat ”direkt till Sverige och de tre andra länderna som obstruerar”.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har åkt till Sverige för att ”bearbeta” Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) på Harpsund där han befinner sig på semester.

Sverige har vetorätt i frågan och kan stoppa förslaget men riskerar då att ”få skulden” om det inte går igenom, säger Karl-Olov Arnstberg tror att Sverige – som vanligt – till slut kommer att vika sig för överstaten.

Varför Angela Merkel i denna situation tagit på sig EU-kommissionens ordförande Ursula von den Leyens roll och tar sig ton mot mindre medlemsländer, har inte kommenterats.


  • Publicerad:
    2020-07-15 07:25