UKRAINA Ukraina har inlett en artillerioffensiv mot civila mål inne i Folkrepubliken Donetsk. Utbrytarrepubliken anklagar Ukraina för att ha ”gått över alla gränser” och efterfrågar nu ytterligare ryska trupper för att skynda på offensiven i Donbass.

Nordfront har tidigare skrivit om de omfattande förluster och stora skador på civil infrastruktur för Ukraina i spåren av kriget som utvecklats till ett artillerkrig i landets östra delar.

Något som inte rapporteras i västmedia däremot är Ukrainas artilleribeskjutningar av civila områden som kontrolleras av folkrepublikerna Donetsk och Luhansk. Dessa områden har beskjutits med artilleri mer eller mindre regelbundet sedan 2014. Attackerna har skett trots att Ukraina förbundit sig att dra tillbaka allt tungt artilleri från området enligt Minsk-fördragen.

Beskjutningarna av civila områden som kontrolleras av separatisterna är också en av huvudanledningarna att man i februari bad Ryssland om hjälp, vilket ledde till att Ukraina invaderades.

I takt med att Ryssland har avancerat i Donbass tycks också de ukrainska artilleribeskjutningarna av staden Donetsk med omnejd ha intensifierats. Det tycks framförallt vara leverans av nya artilleripjäser från Nato som gör att man kunnat ta bombningen av Donetsk med omnejd till nya nivåer.

I en video säger Folkrepubliken Donetsk ledare Denis Pusjilin:

— Fienden har bokstavligen gått över alla gränser. Förbjudna krigsmetoder används. Bostadsområden och centrala Donetsk är under artilleribeskjutning, andra städer och samhällen i FRD är också under attack.

Enligt Pusjilin har man därför begärt ytterligare militärt stöd av sina allierade, med andra ord Ryssland.

— En överenskommelse har nåtts att alla nödvändiga ytterligare stridskrafter bland de allierades trupper, primärt från Ryssland, kommer att utplaceras, säger separatistledaren.