UKRAINAKONFLIKTEN Ukraina tar stora förluster i kriget mot Ryssland, som just nu är koncentrerat till landets östra delar. Enligt en artikel i The Guardian dör och skadas så många som 1 000 ukrainska soldater varje dag.

Från att ha dragit fram snabbt över stora delar av Ukraina med stora förluster som följd har Ryssland istället koncentrerat sina militära insatser till de östra delarna av Ukraina.

Numera rycker Ryssland med allierade fram långsamt men stadigt genom att överösa ukrainska positioner med artillerield, med stora ukrainska förluster som följd.

Samma taktik användes i hamnstaden Mariupol, som till stora delar har ödelagts av artilleri efter omfattande attacker av trupper från Donetsk folkrepublik och Tjetjenien.

Enligt en artikel i The Guardian dör, skadas och tillfångatas just nu uppemot tusen ukrainska soldater varje dag. Under en månad har 20 000 soldater på den ukrainska sidan förlorats.

Samtidigt uppskattas omkring 15 000 till 20 000 ryska soldater ha stupat eller skadats ur invasionsstyrkan på cirka 150 000 man, sedan kriget startade i slutet av februari.

Den ryska sidan har enligt The Guardian 10-15 gånger mer artilleri än den ukrainska, vilket gör att man får ett kraftigt övertag i vad som utvecklats till ett artillerikrig.

Det ukrainska artilleriet når dessutom inte lika långt som det ryska och försöken för Ukraina att få tag i västerländskt artilleri har dragit ut på tiden. Vadym Skibitsky, som är biträdande chef för Ukrainas underrättelsetjänst, har också gått ut med att man snart har slut på sina ammunitionsförråd och att man är helt beroende av vilka typ av bidrag väst ger.

Den ryska taktiken leder till betydligt färre förluster, men lämnar desto större ödeläggelse efter sig. Inte bara vad gäller stupade och sårade ukrainska soldater utan även civil infrastruktur.

Enligt många är frågan nu hur länge Ukraina kan stå emot den ryska offensiven innan man tvingas till förhandlingar med Ryssland. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har i intervjuer antytt att västmakter, som hittills sponsrat Ukrainas krigsföring, håller på att ta fram planer för att skapa fred bakom ryggen på den ukrainska regimen.

Uppdatering:

Några läsare har hört av sig angående en eventuell otydlighet i artikeln. I källan talas det om ”casualites”, vilket alltså är döda, skadade, tillfångatagna eller på andra sätt stridande tagna ur bruk för Ukraina. Inte alla av de tusen personer som nämns har alltså stupat.