UKRAINAKONFLIKTEN ”Folk” vill se någon typ av fredlig lösning på konflikten i Ukraina, medgav Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj under måndagen. ”Men de har inte frågat oss vad vi tycker”, beklagar han sig samtidigt.

Under måndagen talade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj inför reportrar om hur hans regim pressas att försöka hitta någon typ av förhandlingslösning på det pågående kriget i landet.

— Självklart vill alla putta oss lite mot något typ av resultat, definitivt ofördelaktigt för oss, för de har inte frågat oss ännu, men det är förmånligt för vissa parter som har sina egna intressen, både finansiella och politiska sådana, sa presidenten.

Det är lite oklart exakt vad presidenten vill ha sagt, men enligt rykten som cirkulerar internationellt håller USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike på att ta fram en fredsplan åt Ukraina i samtal där Ukraina inte deltar.

Bakgrunden är de militära misslyckandena i Ukraina och fiaskot med det ekonomiska kriget mot Ryssland, som har slagit hårt mot framförallt EU:s ekonomi. Västledarna anser nu att någon typ av överenskommelse måste slutas med Ryssland innan man helt tappar kontroll över händelseutvecklingen.

Kiev-regimen tycks dock stå fast vid att någon annan överenskommelse än Rysslands kapitulation och tillbakadragande av trupper från alla territorier som Ukraina gör anspråk på inte kan komma på fråga.