UKRAINA President Volodymyr Zelenskyj säger att Ukraina kommer bli som Israel, ett militariserat samhälle där säkerhet är den viktigaste frågan.

Ukrainas judiske president Volodymyr Zelenskyj har sagt att han föreställer sig landets framtid som en större version av Israel.

— Ukraina kommer definitivt inte bli vad vi ville att det skulle vara från början. Det är omöjligt. Absolut liberalt och europeiskt – det kommer inte bli så. Vi kommer bli ett ”stort Israel” med vår egen karaktär. Vi kommer inte förvånas om vi ser representanter för armén eller nationalgardet i biografer och matbutiker eller civilister med vapen, sa Zelenskyj till journalister igår.

Presidenten menar alltså att den ryska invasionen innebär att Ukraina kommer bli ett mer militariserat samhälle där säkerhet blir den viktigaste politiska frågan de kommande åren. Israeliska Haaretz har också intervjuat Ukrainas ambassadör i Israel, Yevgen Korniychuk, som instämmer i den bedömningen.

— Oavsett vad som händer härnäst kommer situationen i Ukraina likna säkerhetssituationen i Israel. Du kommer se mer beväpnade människor på gatorna, även när det är mer fredligt än nu. Israeler har levt omgivna av fiender under hela sin historia och Ukraina kommer göra samma sak, sa Korniychuk till Haaretz.

Zelenskyj har tidigare sagt att han är öppen för att fredssamtal med Ryssland skulle kunna föras i Jerusalem. Efter att Israel inledningsvis var försiktiga med att ta ställning i konflikten har landet tydligt tagit ställning för Ukraina, vilket fick Ryssland att svara med att Israel inte har laglig rätt att ockupera Golanhöjderna samt antyda att Jerusalem inte är landets huvudstad. Zelenskyj har enligt RT tidigare kritiserat Israel för att vara för neutrala och har krävt militärt bistånd från israelerna, men efter detta har Ukrainas president sagt att han ändå förstår att ”Israel har sina intressen” och ”en strategi för att skydda sina egna medborgare”.