MILITANT GLOBALISM Andrij Jermak betonar att Kiev behöver israeliska vapen för att kunna motverka den ryska invasionen, och han ”kan inte förstå” varför Netanyahu ännu inte har besökt ”hans land”.

Det ukrainska presidentkansliets stabschef juden Andrij Jermak uttryckte på tisdagen i ett pressuttalande frustration över Israels fortsatta vägran att bistå hans land militärt, och framhöll att han hoppas på snar tillgång till israelisk teknologi i försvarandet av Ukraina.

Stabschefen sa:

— Ingen annan än Israel kan tillhandahålla rätt utrustning för bekämpning av attacker från iranska drönare.

Men han undvek enligt The Times of Israel (TOI) att tillgodose en förfrågan från tidningen om en närmare specificering av den teknik som efterfrågas från Israel.

Yermak uttryckte missnöje med att premiärminister Benjamin Netanyahu inte stöder Ukraina öppet, och han hävdade att ingångna vapenavtal mellan Ryssland och Israels fiende Iran borde motivera Israel att ”ansluta till kampen”. Han sa vidare:

––Vi kan se Kreml-diktatorn [Rysslands president Vladimir Putin] ta familjebilder med iranska ledare och sedan används iranska vapen mot oss och mot er … Jag vet inte vad mer som behövs.

Israelisk balansgång

Israel har enligt TOI ”gått en balansgång sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022” på så sätt att man uttryckt moralisk och humanitär solidaritet för det stridande landet, men samtidigt vägrat att tillhandahålla vapen. Israel har, menar tidningen, kämpat för att upprätthålla goda relationer med både Kiev och Moskva, och därför ”balanserat sin affinitet för Ukrainas situation med sina säkerhetsöverväganden beträffande Ryssland och Iran”.

Jermak fortsatte i tisdagens pressuttalande:

– Vår ståndpunkt är 100 procent principiell. Vi glömmer aldrig det faktum att våra israeliska vänner och bröder har samma fiende som vi har – jag vet inte varför israeliska politiker inte håller med här. Och jag kan inte förstå varför vi hittills har haft nöjet att välkomna väldigt många världsledare i Ukraina, men inte den israeliska premiärministern, sa han och tillade:

– Jag tror inte att det räcker att bara upprätthålla en dialog mellan våra regeringstjänstemän. Jag tror att det är möjligt att höja dessa relationer till en högre nivå.

Jermak, som konstaterade att hans egen far är jude, sa att den ukrainska judendomens rika historia gör ”vänskap och partnerskap i relationerna mellan Ukraina och Israel” till det naturliga tillståndet.

TOI påminner i sammanhanget om att ”två historiska presidenter och tre premiärministrar i Israel” faktiskt ”föddes i Ukraina”.

Jermak övergick sedan till en lång exposé över ukrainsk antisemitism och en historia av våld mot judiska samhällen som, beskrev han, tvingat åtskilliga judar i Ukraina att fly till Israel.

Myten om ”nazismen” en viktig symbolisk roll

Tidningen betonar här att ”nazismen spelar en viktig symbolisk roll i Ukrainas kamp mot Ryssland”. Båda länderna ser sig själva, menar man, som offer för tyska grymheter under andra världskriget och Putin har anklagat Ukraina för att hysa nazister som en del av hans motivering för att invadera dess västra granne. Times of Israel upprörs särskilt över Putins försök i fredags att förneka Zelenskys judiska arv och säga att han är ”inte judisk” och samtidigt ”en skam för det judiska folket.

Putin tillade senare att Zelenskyj är ”en man av judiskt blod” innan han tillade att ”han skyddar dessa missfoster, dessa nynazister, med sina handlingar.

–Detta är inte ett skämt och inte ett försök till ironi, för idag har nynazister, Hitlers lärjungar, satts på en piedestal som Ukrainas hjältar, sade Putin.

Jermak sa att Zelenskyj inte har för avsikt att kommentera Putins uttalande, men kallade själv presidentens kommentarer ”kränkande och äckliga”.

— Det är inte bara vänskap som förenar båda våra nationer. Ur alla synvinklar är Israels stöd viktigt. Det är viktigt för vårt folk, oavsett om de är judar eller inte är det, avrundade Jermak sitt pressuttalande på tisdagen.

The Times of Israel avslutar med att konstatera att den ukrainska presidentfrun Olena Zelenska för närvarande är i Israel som en del av en internationell turné för att samla humanitärt stöd till sitt land. Tillsammans med sin israeliska motsvarighet, Michal Herzog, träffade Zelenska på måndagen en rad experter inom medicin och psykologi.