UTRIKES Ukraina valde att inte motsätta sig en anti-israelisk resolution i FN:s generalförsamling. Detta eftersom Israel fortfarande inte vill utlova något militärt bistånd till Kiev.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har relationen mellan Moskva och den sionistiska ockupationsmakten Israel försämrats kraftigt. Judar över hela världen är på offensiven mot Ryssland och Moskvas chefsrabbin har flytt landet och uppmanar nu sina stamfränder som är kvar i Ryssland att ”fly medan de kan”.

Men nu verkar det som att kriget även har försämrat Ukrainas relation med sioniststaten. Sajten Axios avslöjar att Kiev har vägrat att motsätta sig en antisionistisk resolution i FN:s generalförsamling, som förespråkar att Internationella domstolen i Haag ska uttala sig juridiskt om judisk ockupation av palestinskt terretorium.

Enligt Axios, som citerar källor i både Kiev och Tel-Aviv, ska Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj ha talat med Benjamin Netanyahu på torsdagen i samband med att Netanyahu svors in som Israels premiärminister. Zelenskyj ska ha gratulerat sin stamfrände till framgångarna, medan Netanyahu vädjade till Zelenskyj om att Ukraina skulle ändra sin inställning till resolutionen i FN och rösta emot den eller åtminstone lägga ned sin röst.

Zelenskyj ska i samtalet ha försökt kohandla med Netanyahu och uttryckt att Ukraina kan tänka sig att rösta emot resolutionen ifall Israel ändrar sin policy och förser Ukraina med luftvärnssystem. Netanyahu ska inte ha velat utlova något sådant utan uttryckte att han var redo att ”diskutera frågan i framtiden”.

Den misslyckade förhandlingen ska ha lett till att Zelenskyj beordrade Ukrainas FN-representanter att inte delta under omröstningen.

— De två ledarna var inte nöjda [med samtalet] och fick inte vad de ville. Zelenskyj beslutade att vi inte ska delta i omröstningen i syfte att ge relationen med Netanyahu en chans, säger en källa från den ukrainska regimen till Axios.

En källa inom sionistregimen uppger samtidigt att Tel-Aviv är besvikna på att Kiev valde att inte delta i omröstningen istället för att åtminstone lägga ned sin röst.

Vill ha israeliska "Iron Dome"

Enligt Axios ska Kiev bland annat ha begärt att Israel förser landet med det ökända luftvärnssystemet ”Iron Dome” som till stor del har finansierats med amerikanska skattepengar. Luftvärnssystemet har med blandad framgång lyckats stoppa hemmagjorda palestinska raketer men beskrivs ofta som ett av få system som effektivt kan bekämpa artilleri. Axios källor uppger att Kiev behöver systemet för att stoppa de omfattande ryska attackerna med kryssningsrobotar och drönare mot landets energiinfrastruktur.

Luftvärnssystemet ”Iron Dome” förklaras.

I ett brev från Kiev till Tel-Aviv som Axios citerar argumenterar den ukrainska regeringen för att det ligger i Israels intresse att låta Iron Dome operera i Ukraina. På så sätt menar man att luftvärnssystemet kan lära sig försvar mot de iranska drönare som det påstås att Ryssland använder i kriget.

Användandet av iranska drönare i Ukraina ”bidrar betydligt till att stärka Irans potential i produktionen av offensiva vapen och kommer som en konsekvens att öka säkerhetshotet mot staten Israel och Mellanösternregionen”, skriver den ukrainska regeringen i brevet.