FN Från och med lördagen 1 april är det Rysslands tur att inneha det månatliga ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd. Ryssland planerar tre sessioner, bland annat två debatter.

Från och med lördag 1 april är det Rysslands tur att ta över det månatliga ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd med 15 medlemmar, i linje med en rotation som har varit opåverkad av kriget i Ukraina. Senast Ryssland var ordförande var i februari förra året, när Vladimir Putin deklarerade sin ”särskilda militära operation” mitt under ett rådsmöte.

Säkerhetsrådets huvudsakliga uppgift är att ”upprätthålla världsfred och avvärja hot mot den nationella säkerheten”. Ukraina har vid flertalet tillfällen under det senaste året krävt att Ryssland utesluts ur säkerhetsrådet. ”Det ryska ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd den 1 april är ett dåligt skämt”, skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro KulebaTwitter.

Rådspresidentskapet ger den månatliga sittande makten rätt att organisera sina egna sessioner, och Ryssland planerar tre. Den 10 april kommer man att hålla en genomgång om ”riskerna som härrör från överträdelser av avtalen som reglerar export av vapen och militär utrustning”, där man förväntas peka ut USA för dess vapenleveranser till Ukraina och till andra allierade över senare år.

Senare under april kommer Ryssland att leda två debatter, en om internationellt samarbete och en om situationen i Mellanöstern, som utrikesminister Lavrov väntas leda.

Ingen av de övriga medlemsländerna planerar att protestera eller bojkotta de ryskarrangerade eventen, men flera länder väntas visa missnöje genom minskad närvaro.