KRIG Flera Nato-länder gör sitt bästa för att dra ut på kriget i Ukraina, hävdar Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu som också anklagar andra allierade för att vilja sabotera spannmålsavtalet mellan Ryssland och Ukraina.

I en intervju med den turkiska tidningen Haber Global anklagar Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu allierade inom krigsalliansen Nato för att vilja ”dra ut på kriget [i Ukrain] så länge som möjligt”.

Enligt Cavusoglu handlar det inte bara om USA, utan om ”flera andra länder”, utan att nämna några specifika. Däremot hävdar utrikesministern att det framförallt är europeiska Nato-länder som har försökt att sabotera spannmålsavtalet mellan Ryssland och Ukraina som Turkiet hjälpte att förhandla fram.

— USA:s bidrag var följande: Avlägsnandet av exporthinder för ryskt konstgödsel, öppnandet av hamnar, lyftande av restrektioner på banktransaktioner etcetera. Men vissa länder från Europa vill sabotera det, säger Cavusoglu i intervjun, som citeras av RT.

Spannmålsavtalet förhandlades fram under översyn av FN i Istanbul i juli och garanterar dels säkra rutter för handelsskepp som fraktar spannmål från Ukraina. Men det öppnar även upp för handel med ryskt konstgödsel som är viktigt för att skördar ska ge avkastning efter en sommar med förstörda skördar över hela världen som inte kunnat gödslas på grund av sanktionerna, förutom i Ryssland och Kina.