NATO Nato-bossen Jens Stoltenberg är på plats i Turkiet för att övertala landets regering att godkänna Sverige och Finlands Nato-ansökningar. Enligt Stoltenberg har länderna ”levererat”, men Turkiet är fortsatt tveksamma.

Turkiet har vid flera tillfällen påpekat att Sverige och Finland inte uppfyllt sin del av det trilaterala avtal som slöts under sommarens Nato-toppmöte i Madrid. Bland annat påpekar man att varken Sverige eller Finland har utlämnat en enda utpekad terrorist till Turkiet.

Just nu genomför Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ett tre dagar långt besök i Ankara för att pressa Turkiet att godkänna ansökningarna.

— Finland och Sverige har levererat enligt avtalet med Turkiet. De har blivit starka partners i vår gemensamma kamp mot terrorism på alla sätt och vis, hävdar Stoltenberg på en pressträff på torsdagen.

— De är uppenbarligen hängivna till en långvarig relation med Turkiet för att adressera deras säkerhetsfrågor. Det är dags att välkomna Finland och Sverige som fullvärdiga medlemmar i Nato, fortsätter Nato-bossen.

Men Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu är ännu inte övertygad. Enligt turkisk media anses inte Finland och Sverige ha uppfyllt sin del av avtalet. Att man slopat vapenembargot mot Turkiet räcker inte för den turkiska regeringen, som vill se att terrorister utlämnas innan man välkomnar länderna i krigsalliansen.

Hittills har samtliga Nato-länders parlament godkänt de nordiska ländernas ansökningar, förutom Ungern och Turkiet. Ungern förväntas dock godkänna dem innan årsskiftet medan den turkiska positionen alltså fortfarande är oklar.

Stoltenberg kommer att träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan där han förväntas fortsätta sätta press på presidenten i frågan om Natos expansion i Norden.