KULTUR I ett kontroversiellt inlägg på Instagram hävdade filmskaparen Lars von Trier att ryska liv också spelar roll. Snart kom han att läxas upp av en av bossarna i Kiev.

Det är The Guardian som skriver om den kontroversielle danske filmskaparen Lars von Trier, som senast år 2011 fick stora problem när han under en presskonferens i Cannes uttryckte att han ”förstod” Tysklands tidigare ledare Adolf Hitler. Utspelet tros ha kommit efter negativa erfarenheter från judar i Hollywood.

Lars von Trier om Hitler under filmfestivalen i Cannes 2011.

Nu har von Trier återigen hamnat i blåsväder efter ett inlägg på Instagram där han kommenterade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs besök i Danmark och det danska löftet om att skicka F16-plan till kriget.

I inlägget skrev von Trier att ”ryska liv också spelar roll” och riktade detta till Zelenskyj, Rysslands president Vladimir Putin och ”inte minst” Danmarks statsminister Mette Frederiksen, som enligt von Trier ”likt en förälskad poserade i cockpiten på en av vår tids läskigaste mördarmaskiner, med ett flin från öra till öra.”

I ett långt inlägg på X (tidigare Twitter) läxade Oleksij Danilov, som är ledare för Ukrainas Nationella säkerhets- och försvarsråd, upp von Trier och skrev bland annat att ”krig inte är en film där skådespelare imiterar liv och död” och att ”Ukraina inte lever i abstraktion, utan i en grym verklighet där ryssar är mördare.”

Von Trier har efter detta förtydligat att han ”stödjer Ukraina med varje slag med mitt hjärta” men att inlägget bara ”konstaterade självklarheten att alla liv i denna värld spelar roll”. Enligt von Trier är detta en ”bortglömd fras som det verkar, från en tid då pacifism var en dygd”.