UKRAINAKONFLIKTEN Elon Musk ville inte aktivera Starlink-satelliter hela vägen till Sevastopol när Ukraina skulle attackera den ryska flottan vid Svarta havet. Nu anklagas Musk för ”ondska” och för att ”försvara krigsförbrytare”.

När Ryssland invaderade Ukraina i februari förra året erbjöd Elon Musk landet att använda SpaceX:s satelliter gratis för kommunikation i försvaret av landet. Sedan dess har Musk bland annat försökt att överlämna notan till Pentagon och även argumenterat för att fred vore bättre än krig för Ukraina – något som inte uppskattades i Kiev.

Nu har dessutom CNN hävdat att Musk stängde av Starlink över Krim i syfte att sabotera Ukrainas motoffensiv. CNN hänvisar till biografin ”Elon Musk” av Walter Isaacson, där det beskrivs hur undervattensdrönare närmade sig den ryska flottan utanför Sevastopol när kommunikationerna plötsligt stängdes av.

Enligt CNN ska Musk ha beordrat att satelliterna stängdes av i regionen då han fruktade att Ryssland skulle besvara attacker mot Krim med kärnvapen.

Nu anklagas Musk dessutom för ”ondska” av Mychajlo Podoljak, som är rådgivare åt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. I ett inlägg på X frågar han sig om Musk inte förstår att ”begår och uppmanar till ondska” när han ”försvarar krigsförbrytare och deras lust att begå mord”.

Elon Musk har dock tillbakavisat uppgifterna i CNN och hävdar att Starlink aldrig aktiverats över Krim utan bara i områden som Ukraina kontrollerar. Enligt Musk kom dock en akut förfrågan från Kiev om att aktivera satellitsystemet utanför Sevastopol – något som SpaceX nekade.

”Om jag hade gått med på deras förfrågan så hade SpaceX blivit öppet delaktigt i en betydande krigshandling och en eskalering av konflikten”, skriver Musk i ett annat inlägg.