JUDISK MAKT ADL-bossen Jonathan Greenblatt började nyligen hylla Elon Musk för att denne påstår att utspel om att ”avkolonisera” Palestina inte ska tillåtas på X. Nu antyder Greenblatt att detta beslut togs efter att han själv haft ett ”extremt lovande” möte med Musk.

Det har stormat kring Elon Musk och X den senaste tiden. Detta med anledning av att Musk inte bara tillåtit kritik mot judisk makt och diskussioner om judarnas inblandning i folkutbytet på X, utan även uttryckt sympati för detta.

Kontroverserna har lett till att flera av X:s främsta annonsörer har dragit sig ur sina kontrakt. Judisk makt-gruppen ADL fortsätter dock att köpa annonser på X och när Musk nyligen skrev att begrepp som ”avkolonisering från floden till havet” inte skulle tillåtas, då det antyder att Palestina ska rensas på judar, hyllades han av ADL-bossen Jonathan Greenblatt.

Greenblatts hyllning av Musk har inte varit okontroversiellt inom judisk makt-rörelsen. Flera högt uppsatta personer, inklusive ADL.-toppar och det amerikanska utrikesdepartementets så kallade särskilda sändebud mot antisemitism Deborah Lipstadt, har offentligt fördömt ADL-bossens utspel.

I en intervju med Jewish Telegraphic Agency (JTA) försvarar Greenblatt sitt beslut att fortsätta köpa annonser på X samt skriva positivt om Elon Musk.

— Jag kommer att attackera Elon Musk och X, likt varje annan plattform, när de gör fel. Och jag kommer ge Elon Musk och X beröm, precis som med alla andra plattformar, när de gör rätt, säger Greenblatt.

I intervjun tar Greenblatt dessutom på sig ”äran” för Musks utspel om att förbjuda uttryck om att ”avkolonisera” Palestina. Enligt Greenblatt kom det efter ett personligt möte han haft med Musk som han beskriver som ”extremt lovande”.

— Vi såg en förändring i vad han [Musk] sa på fredagen, och den var anmärkningsvärd, säger Greenblatt till JTA.

I skrivande stund publiceras det dock fortsatt inlägg om avkolonisering ”från floden till havet” på X, till synes utan åtgärder.