GLOBALT Tesla-grundaren Elon Musk har anklagats för att ha kommit med sitt fredsförslag för Ukraina efter ett enskilt möte med Vladimir Putin. Detta förnekas nu bestämt av Musk som hävdar att han inte samtalat med Putin på 18 månader.

SpaceX och Tesla-grundaren Elon Musk hamnade nyligen i onåd hos den ukrainska regeringens representanter efter att ha presenterat ett förslag för fred i Ukraina på Twitter. Förslaget innebar bland annat att de kritiserade folkomröstningarna i de fyra annekterade regionerna skulle göras om under insyn av FN och att Ukraina släppte sina anspråk på Krim och ambitioner att alliera sig med Nato.

Nyligen hävdade den amerikanske statsvetaren Ian Bremmer att Elon Musk innan han twittrade ut sitt fredsförslag ska ha samtalat med Rysslands president Vladimir Putin, skriver Vice. I sitt veckonyhetsbrev till Eurasia Groups följare hävdade Bremmer att Musk berättat för honom om samtalet med den ryske presidenten och hävdat att ”Putin är redo att förhandla” om Ukraina släpper alla anspråk på Krim, befäster sin neutralitet och erkänner folkomröstningarna i Donetsk, Luhansk, Kherson och Zaporizjzja.

Men detta förnekas nu av Elon Musk som skriver på Twitter att han ”endast talat med Putin en gång och det var för ungefär 18 månader sedan”, samt att man då talade om rymden, inte Ukraina.

Även om Musks fredsplan ledde till förolämpningar och hot från Kievs representanter togs förslaget betydligt bättre emot i Moskva, Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev skämtade till och med på Twitter om hur den ”ryske skuggagenten” Elon Musk nu ”förlorat sin täckmantel” och borde befordras omedelbart.