UKRAINA Den korrupte superoligarken Ihor Kolomojskyj utreds av underrättelsetjänsten för ekobrott.

Den judiske oligarken Ihor Kolomojskyj, 59, har tidigare varit en viktig makthavare i Ukraina. Efter kommunismens fall lyckades han likt de andra oligarkerna profitera på Sovjetunionens kollaps när statliga tillgångar privatiserades och handeln med väst öppnades upp.

Kolomojskyj har bland annat ägt landets största bank, flera viktiga industrier och flygbolag. Trots sitt judiska ursprung och israeliska medborgarskap uppges Kolomojskyj enligt Reuters ha varit med och finansierat den nationalistiska Azovbataljonen efter den västunderstödda statskuppen 2014.

Samtidigt ska Kolomojskyj ha haft en viktig roll i stamfränden Volodymyr Zelenskyjs väg till presidentmakten i Ukraina. Detta då Kolomojskyj ägt medier som först lyfte fram och anställde Zelenskyj när han arbetade som komiker och skådespelare, samt sedermera stödde honom i hans presidentvalskampanj.

Tidigare har Kolomojskyj ansetts vara Ukrainas rikaste man och en av de absolut mäktigaste personerna i landet. Flera av hans företag har dock gått omkull eller förstatligats och hans företagande anses vara så korrupt och oetiskt att till och med The New York Times har citerat en ukrainsk professor som beskrev oligarken som en ”blodigel” som suger blodet ur Ukraina och stoppar in det i utländska bankkonton.

I onsdags rapporterade Reuters också att den ukrainska underrättelsetjänsten, SBU, utfört en räd mot Kolomojskyjs hem. Reuters skriver att ukrainska medier uppger att räden utfördes som ett led i en utredning gällande förskingring av oljeprodukter samt att oligarken misstänks ha undvikit att betala tullavgifter.

Redan 2021 införde USA sanktioner mot Kolomojskyj på grund av hans ”inblandning i omfattande korruption”. Många ser också räden mot Kolomojskyj som en ukrainsk eftergift till landets allierade i väst, då man i väst tycker att den väldigt öppna korruptionen i Ukraina ser dålig ut.

Förutom räden mot Kolomojskyj har det den senaste tiden utförts andra utrensningar inom eliten i Ukraina. Morgonposten summerar den senaste tidens händelser:

Polis gjorde också tillslag mot skatteverkets kontor i Kiev och högt uppsatta chefer har fått sparken, enligt inrikesminister David Arakhamia.

Förra veckan blev ett dussintal högre chefer inom försvarsmyndigheten avskedade och en topprådgivare till Zelenskyj avgick. […]

Försvarsministeriet meddelade förra veckan att viceministern Vjatjeslav Sjapovalov avgick. Han arbetade med logistik för armén och anklagades för att ha sålt kontrakt för mat för två till tre gånger marknadsvärdet.

Zelenskyjs rådgivare som Morgonposten skriver om är Oleksij Arestowytsch. Han fick avgå förra månaden efter att han påstått att en rysk missil som förstört ett höghus och orsakat civila dödsfall hade blivit träffat av ukrainskt luftvärn, vilket orsakade en skandal i det ukrainska lägret då man från deras håll inte ville komplicera skuldfrågan utan helt lägga ansvaret för olyckan på Ryssland.

Då Ukraina som tidigare blundat för korruption nu har börjat ta tag i det mitt under kriget, har vissa bedömare spekulerat i om de nu pågående utrensningarna egentligen mer handlar om intern maktkamp och skiftande åsikter om hur kriget med Ryssland ska hanteras.