USA President Joe Biden hävdade i ett tal på tisdagen felaktigt att matpriserna i landet sjunker – detta efter att tisdagens inflationsrapport timmar tidigare påvisat motsatsen.

Biden höll på tisdagseftermiddagen ett tal för National Association of Counties och hävdade därvid att såväl inflationen som livsmedelspriserna, sjunker. ”Dagens rapport om inflation visar att det positiva är att inflationen i Amerika fortsätter att sjunka”, sade han och tillade:

Matpriserna i mataffären sjunker.

Men enligt den amerikanska konsumentprisindexrapport som släpptes på tisdagsmorgonen hade priset på mat i landet stigit med 0,5 procent jämfört med december. Och under de senaste 12 månaderna har livsmedelspriserna gått upp med 10,1 procent, visar siffrorna för januari månad.

Många vanliga matvaror ha ökat dramatiskt i pris, inklusive äggpriserna, som gått upp med 70 procent, spannmål 15,6 procent och kaffe 12,6 procent.

Sammantaget steg konsumentprisindex, som mäter inflationen med 0,5 procent i januari jämfört med en månad tidigare. Föregående månader hade index ökat med en tiondels enhet i december efter att ha stigit två tiondelar i november.