EKONOMI I en intervju med DN säger de två etablissemangsekonomerna Klas Eklund och Shoka Åhrman att vi bör ställa in oss på att hög inflation blir det ”nya normala”. De menar att de svenska hushållen går en kärvare tid till mötes.

Under måndagen släpptes boken ”Din ekonomi”, som skrivits av ekonomerna Klas Eklund och Shoka Åhrman. Boken beskrivs som en ”självhjälpsbok för krisen” och ger tips för hur man navigerar sin privatekonomi bland bankkrascher och inflation.

I en intervju med DN förklarar de två etablissemangsekonomerna att svenska hushåll trots politikernas löften måste förbereda sig för att den höga inflationen inte kommer att lägga sig.

— Inflationen biter sig fast, och det betyder att räntorna stiger ännu mer. Vi har inte sett den fulla kraften av räntehöjningarna än, säger Klas Eklund, som tidigare varit chefsekonom på SEB och tjänsteman i sosseregeringar.

— Många har nog levt i tron att det här kan bli som under pandemin och vara övergående. Då var det en kort oro, men börsen och bostadspriserna tickade snabbt upp. Men det är först nu som vi på riktigt börjar förstå att det kommer bli tuffa tider, säger Shoka Åhrman.

De senaste decenniernas ekonomi, som DN beskriver som ”låg inflation, sjunkande räntor och allmän stabilitet”, är enligt ekonomerna ett minne blott.

— Jag tror att vi står inför ett nytt läge. Det är naivt att tro att det nya normala blir det vi har upplevt de senaste 20 åren. Vi får helt enkelt vänja oss vid andra priser och räntenivåer, säger Shoka Åhrman.

Man delar också med sig av några tips ur boken till DN:s läsare:

— Men det är extra viktigt att tänka på sina utgifter nu. Människor tappar köpkraft, förmögenheter och har ökade räntor. Då behöver man gå igenom allt extra noga, och man underskattar alltid hur många små utgifter blir stora summor, säger Klas Eklund.

— Folk behöver också vara lika noggranna och smarta när de förhandlar sin boränta som när de letar billiga varor i matbutiken, säger Shoka Åhrman.