EKONOMI Den mäktiga banken UBS Group köper upp sin huvudkonkurrent Credit Suisse i ett räddningsuppdrag som förhandlats fram av den schweiziska staten. Detta för att rädda hela västvärlden från en total bankkollaps.

Efter beskedet om kollapsen av de två amerikanska bankerna SVB och Signature Bank kom larmet om att den anrika schweiziska Credit Suisse var i riskzonen att krasha.

Sent på söndagskvällen kom beskedet att Schweiz federala regering lyckats förhandla fram ett avtal som innebär att landets andra bankjätte UBS Group köper upp konkurrenten, vilket innebär att de två bankerna går ihop, rapporterar Reuters.

Transaktionen markerar första gången som en global bank räddas sedan finanskrisen 2008, då politiker svor att aldrig köpa ut krisande banker igen. Att UBS Group nu sväljer sin främsta rival och blir ensam på toppen kommer att rita om den europeiska finansmarknaden helt, enligt Reuters. De två bankerna har enligt nyhetsbyrån varit ”pelare för global finans i decennier” och tillsammans haft tillgångar motsvarande 140 procent av Schweiz bruttonationaprodukt.

UBS Group kommer att betala motsvarande 3,2 miljarder dollar för köpet av 167-åriga Credit Suisse och dessutom ta på sig förluster på motsvarande 5,4 miljarder dollar.

Uppköpet innebär dock inte nödvändigtvis att bankkrisen är över, enligt många bedömare.

— Man ska vara klar med att över en vecka in i bankpaniken och två statsarrangerade räddningar senare så har detta problem inte försvunnit. Tvärtom så har det blivit globalt, säger Jones Tradings chefsmarknadsstrateg Mike O’Rourke till Reuters.

— Nyheten om att UBS köper Credit Suisse kommer troligtvis att förstora Credit Suisses problem genom att de flyttas till UBS, fortsätter han.

Kommer få stora konsekvenser för "bankirlandet" Schweiz

UBS har redan meddelat att man kommer att skala ned Credit Suisse investmentavdelning, vilket innebär att Wall Street-bankerna får en konkurrent mindre. Tusentals anställda på Credit Suisse riskerar nu också att förlora sina jobb i besparingarna som UBS förväntar sig hamna på drygt sju miljarder dollar per år fram till 2027.

Att Schweiz nu kommer att ha endast en global storbank kommer att få stora konsekvenser för synen på Schweiz som bankirland.

— Credit Suisse-fadäsen kommer att ha allvarliga konsekvenser för andra schweiziska finansinstitut. Ett land vars rykte om ordentlig finanshantering, sunda regleringar och översyner och, helt ärligt, om att vara rätt torrt och tråkigt gällande investeringar, har nu blåsts bort, säger banken Opimas vd Octavio Marenzi till Reuters.