USA En amatör-radioballong som rapporterades ha försvunnit på samma höjd och samtidigt som ett amerikanskt stridsflygplan till svindlande kostnader sköt ned ”ett objekt” – har gett upphov till hånfulla kommentarer från en rad Republikanska politiker.

USA:s president Joe Biden talade i torsdags för första gången till nationen om den amerikanska militärens nedskjutningar av ”föremål” under de senaste två veckorna – fyra nedskjutningar totalt, där målen vid sidan om en förmodad kinesisk spionballong varit tre helt oidentifierade objekt. Senare på torsdagen dök det upp en rapport om att ett av de okända föremålen kan ha varit en 12-dollarsballong tillhörande en hobbyklubb i Illinois. I Aviation Week kunde man läsa:

En liten ”globetrottande” ballong som av en Illinois-baserad hobbyklubb den 15 februari förklarades "försvunnen under uppdrag" har dykt upp som en kandidat till att vara ett av de tre mystiska föremål som skjutits ned av fyra värmesökande missiler avfyrade av U.S. Air Force fighters sedan 10 februari.

Tidningen uppgav att klubbens ballong i fråga – ”en silverfärgad picoballong av party-stil” – skådades senast den 10 februari på 38 910 fots höjd utanför Alaskas västkust. Det var samma dag som Biden beordrade ett F-22 stridsflygplan att skjuta ned ett föremål på ungefär samma höjd i det området.

Faktum är att beskrivningarna av de tre nedskjutna föremål, vilka den amerikanska militären ännu ej ens gjort anspråk på att kunna identifiera ”matchar formerna, höjderna och nyttolasten för de små pico-ballongerna, som vanligtvis kan köpas för tolv dollar styck”.

Militären har bekräftat att man använde AIM-9X Sidewinder-missiler för att skjuta ner vart och ett av dessa föremål. Varje sådan missil kostar cirka 400 000 dollar. Ett objekt krävde två missiler, då den första missade sitt mål – vilket fastställer kostnaden för nedskjutningen av de tre objekten till drygt 1,6 miljoner dollar.

Dessa kostnader inkluderar dock inte driftsarbetes- och bränslekostnader för F-22:orna eller för andra flygplan som medverkade i nedskjutningarna. Driftskostnaderna för F-22 är enligt Popular Mechanics 85 325 dollar i timmen. I de ovan beräknade kostnaderna ingår inte heller den återvinningsverksamhet, som med anledning av nedskjutningarna pågått i dagar på tre olika orter.

Biden-administrationen hånas på sociala medier för att ha spenderat så mycket av skattebetalarnas pengar på att ta ned vad som potentiellt är hobbyballonger. Den Republikanske Texas-senatorn Ted Cruz twittrar:

För att vara rättvis: Biden avskräcker i alla fall på ett kraftfullt sätt alla gymnasiala naturvetenskapsklubbar som kan försöka invadera Amerika...

Och Donald Trump Jr skriver på samma plattform:

Biden sköt ned ett barns vetenskapsprojekt med en sidovindsrmissil för 400 000 dollar! [Förresten] Han erkände i sitt tal idag, om än inte direkt, att ballongerna de skjutit ned sannolikt bara användes för "forskning eller rekreation."

Den republikanske förre Michigan-senatorn Peter Meijer twittrar hånfullt om ”den stora ballongpaniken 2023.”

”RIP [Rest in peace = ”Vila i frid”, reds anm] till Northern Illinois Bottlecap Balloon Brigades 80-dollars amatör-radiosändarballong, troligen offer för vänlig eld från en 143 000 000-dollars USAF F-22 som avfyrade en 485 000-dollars AIM-9X Sidewinder-missil under den stora ballongpaniken 2023.”