USA En kinesisk luftballong har under veckan flugit på hög höjd över bland annat en amerikansk flygbas som är utrustad med kärnvapenmissiler. Efter en nationell säkerhetsinsats sköts ballongen på lördagskvällen svensk tid ner utanför den amerikanska östkusten.

En kinesisk luftballongs färd har under veckan följts av Pentagon. Enligt Aftonbladet har ”ballongkrisen” lett till att USA:s judiske utrikesminister Anthony Blinken har ställt in en planerad resa till Kina för att träffa den kinesiske ledaren Xi Jinping.

Ballongen ska ha färdats över ”känsliga platser” för att samla information. AP skriver att den bland annat ska ha färdats över delstaten Montana där Malmstrom Air Force Base, en av USA:s tre flygbaser med kärnvapenmissiler, är belägen.

Den kinesiska ledningen ville först inte kännas vid att det överhuvudtaget fanns en ballong, men på fredag eftermiddag erkände man att ballongen flög över amerikanskt territorium. Dock menade kineserna att det rör sig om en civil forskningsfarkost som ”avvikit långt från planerad kurs”.

Enligt den amerikanska försvarsmaktens talesperson Patrick Ryder har det under de senaste åren förekommit flera händelser med luftballonger.

Biden lovar att fixa ballongen

USA:s president Joe Biden informerades på tisdagen om ballongen. Inledningsvis ska den ålderstigna presidenten enligt Aftonbladet ha velat skjuta ner ballongen över land. Efter försvarsmaktens rekommendation till Biden att inte fortgå med sin första impuls valde Vita Huset att vänta och ta ner ballongen när den når havet.

Vita Huset uppger att orsaken till deras beslut är att det finns en risk att fallande ballongrester kan skada människor på marken.

Biden hade enligt SVT inte gett en offentlig kommentar förrän på lördag. Han utlovade dock att de kommer att lösa problemet med ballongen utan att gå in på några närmare detaljer.

— Vi kommer ta hand om den, sade presidenten enligt SVT

Ballongen ska under lördagskvällen ha befunnit sig över North Carolina.

Vidare skriver Reuters att avgångar från tre flygplatser i North och South Carolina skulle stoppas av den federala luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration (FAA). Detta för att ”stödja försvarsdepartementet i en nationell säkerhetsinsats”.

Biden fixade ballongen

Biden gav under lördagskvällen order om att luftballongen skulle skjutas ner. I ett klipp som Fox 10 News har publicerat på Youtube kan man se hur ballongen sjunker ihop och faller ner i havet.

Luftballongen ska ha landat utanför kusten vid Myrtle Beach i South Carolina. Man ska nu samla in vrakdelarna som har hamnat i havet för vidare utredning om ballongens ursprung och syfte.