UTRIKES Efter månader av hån och anklagelser mot Kina medger nu Pentagon att den kinesiska ballong man sköt ned i februari inte samlade in underrättelser. Enligt general Mark Milley är detta en bedömning med ”stor säkerhet”.

Det var i februari som USA:s president Joe Biden beordrade att en kinesisk ballong som flugit in över amerikanskt luftrum skulle skjutas ned. Enligt Washington var det en spionballong som plockade upp elektroniska signaler från bland annat vapensystem och som flög över miliärbaser.

Kina hävdade istället att det rörde sig om en väderballong som flugit ur kurs, men Washington framhärdade i att det var en spionballong samtidigt som man berömde sig över att ha skjutit ned den, vilket ledde till ett utdraget ordkrig mellan stormakterna.

Men nu har Pentagon medgett att allt prat om att ballongen samlade underrättelser bara var lögn.

— Underrättelsetjänsternas samlade bedömning – och det är en bedömning med stor säkerhet – är att ballongen inte ägnade sig åt någon underrättelseinsamling, säger general Mark Milley, ordförande för Joint Chiefs of Staff, till CBS News.

Istället tror man nu att ballongen helt enkelt hamnat på fel kurs, vilket är precis det som kineserna hela tiden har hävdat. Ballongen ska ha kommit på en hög höjd där vindarna är väldigt kraftiga.

— Den speciella motorn på det luftfartyget kan inte stå emot de vindarna på den höjden, säger Mark Milley.