UTRIKES Kina anklagar USA för hyckleri efter att man gjort en stor grej av att skjuta ned en kinesisk ballong som man pekade ut som ”spionballong”. Enligt det kinesiska utrikesministeriet observerade man minst 10 amerikanska ballonger över sitt luftrum under förra året.

Både media och politiker i USA gjorde en stor sak av att en kinesisk ballong kunde ses flyga högt över amerikanskt luftrum nyligen. Kina erkände snabbt att det var deras ballong, varpå Washington deklarerade att det var en ”spionballong” och sköt ned den.

Nu har Kinas utrikesministerium gått ut och anklagat USA för hyckleri i spionballongfrågan, skriver New York Post.

— Det är också vanligt att amerikanska ballonger illegalt flyger in över andra länders luftrum, säger kinesiska ministeriets talesman Wang Wenbin.

— Bara sedan förra året har amerikanska höghöjdsballonger illegalt flygit in över Kinas luftrum över tio gånger utan kinesiska myndigheters tillstånd.

Wang rekommenderar nu Washington att ”först självreflektera och ändra bana, snarare än att smäda och provocera fram en konfrontation”.

Washington förnekar bestämt: "Vi gör det inte!"

Men Joe Bidens administration vill inte alls kännas vid att man ska ha kränkt något annat lands luftrum. John Kirby från USA:s nationella säkerhetsråd förnekar bestämt Wangs anklagelser.

— Inte sant. Vi gör det inte. Bara absolut inte sant. Vi flyger inga ballonger över Kina, kommenterade Kirby i en intervju med MSNBC.

Till New York Post upprepar säkerhetsrådets taleskvinna Adrienne Watson Kirbys förnekande.

— Det är Kina som har ett övervakningsprogram med höghöjdsballonger för underrättelseinhämtning, kopplat till Folkets befrielsearmé, som man har använt för att kränka suveräniteten för USA och över 40 länder på fem kontinenter, säger Watson.

— Detta är det senaste exemplet på hur Kina försöker skademinimera. De har upprepade gånger och felaktigt påstått att övervakningsballongen de skickade över USA var en väderballong och till denna dag har man inte kunnat bidra med någon trovärdig förklaring för ballongens intrång över vårt och andras luftrum, dundrar hon vidare.

Men Kina tar de amerikanska attackerna mod ro. Enligt Wang är det uppenbart vad som är sant och inte sant när det kommer till USA.

— USA känner väl till hur många övervakningsballonger man skickat iväg över världens luftrum. Det är tämligen tydligt och klart för det globala samfundet vilket land som är spionimperiet nummer ett, säger han.