GLOBALISM Efter sitt besök i Kiev på måndagen reste USA:s president Joe Biden på tisdagen vidare till Warszawa. Under ett tal i den polska huvudstaden hånade Biden Rysslands president Vladimir Putin för ett ”natofierat Finland och Sverige”.

Under måndagen genomförde USA:s president Joe Biden ett besök i den ukrainska huvudstaden Kiev, där han utlovade ett nytt så kallat stödpaket på en halv miljard dollar. Sedan tidigare har närmare 30 miljarder skattedollar skickats till Kiev och ytterligare 110 miljarder har redan öronmärkts för leverans till krigets Ukraina.

På tisdagen fortsatte Biden till Polen. På plats i huvudstaden Warszawa höll presidenten precis som under sitt besök i Polen i mars förra året ett tal som mest handlade om Rysslands president Vladimir Putin.

Enligt Biden trodde Putin att kriget i Ukraina skulle leda till en ”finlandisering av Nato”.

— Han fick istället ett natofierat Finland och Sverige, dundrade Biden och syftade på att de nordiska länderna trots att de ännu inte formellt anslutit till krigsalliansen i allt väsentligt redan står under Natos befäl.

— Putin trodde att Nato skulle splittras, men istället är Nato mer enat än någonsin tidigare. Putin hade fel, fortsatte Biden.

"Ett slag i ansiktet på människorna i Ohio"

Hemma i USA får Biden dock skarp kritik för sin östeuropeiska turné. Den republikanske kongressledamoten Paul Gosar har ifrågasatt att presidenten skickar miljardbelopp till Ukraina samtidigt som invånarna i East Palestine, Ohio, knappt får någon hjälp alls efter tågolyckan som ledde till ett omfattande kemikalieutsläpp.

”Att Joe Biden besöker Ukraina är ett slag i ansiktet på varje amerikan, speciellt människorna i East Palestine”, skriver Gosar på Twitter och syftar på att Biden inte tycks ha några planer på att besöka den olycksdrabbade staden.

East Palestines borgmästare Trent Conway är också upprörd över att Biden tycks ha både resurser och tid över för Kiev, men inte för Ohio. Att Biden nu besöker Kiev och Warszawa var enligt Conway den största förolämpningen hittills.

— Det gör det tydligt här och nu att han inte bryr sig om oss. Han kan skicka vilken myndighet han vill [till East Palestine], men jag fick reda på under morgonen att han var i Ukraina och gav bort miljontals dollar till folk där borta och inte till oss, sa borgmästaren till Fox News på måndagen.