USA Invånare i en småstad i delstaten Ohio blev på fredagen den 3 februari tillsagda att ”evakuera eller möta döden” efter att en stor mängd kemikalier läckt ut från ett urspårat tåg. Det ansvariga järnvägsbolaget donerar några dollar per person som drabbats medan den nationalistiska organisationen Patriot Fronts aktivister var på plats för att dela ut förnödenheter.

Den 3 februari spårade ett tåg ur i East Palestine, en stad norr om Pittsburgh med 4 700 invånare. 38 av tågets 150 vagnar spårade ur och en brand bröt ut som i sin tur skadade ytterligare 12 vagnar. Det urspårade tåget fraktade kemikalier och brännbart material och det ämne på tåget som mest oroade människor var vinylklorid; en giftig och brandfarlig gas. En stor brand bröt ut från det urspårade tåget och skickade giftig rök ut över staden. East Palestine evakuerades på grund av explosionsrisken olyckan utgjorde.

Den 6 februari utförde myndigheter ett så kallat ”kontrollerat utsläpp” från vagnarna för att bränna upp de resterande kemikalierna. Enligt New York Times hade runt 3 500 fiskar dött av föroreningarna fram till 8 februari. Trots att cheferna för vattenreningsverken i området säger att de inte har funnit några kemikalier i vattnet uppger Ohios guvernör Mike DeWine att invånarna bör dricka flaskvatten ”som en överdriven försiktighetsåtgärd”.

På Telegram har kontot Intel Slava Z publicerat videor och bilder från händelsen. Det bör tilläggas att sanningshalten på videorna och bilderna inte är bekräftade och att det är ett ryskt propagandakonto.

Patriot Front på plats

Den nationalistiska aktivistgruppen Patriot Front åkte till den drabbade staden för att dela ut vatten och förnödenheter till de drabbade invånarna. På sidan av en väg kunde man se ett berg med vattenflaskor och en skylt där det stod skrivet ”FREE WATER EAST PALESTINE”. En video från aktionen har publicerats på Patriot Fronts Odysee-kanal. I videon kan man höra några människor uttrycka ett varmt tack då de unga aktivisterna lastar deras bilar med vatten.

Järnvägsbolaget Norfolk Southern som orsakade olyckan kommer med plåster på såren. Bolaget donerar 25 000 dollar för att hjälpa de drabbade i staden som enligt Yahoo News blev tillsagda att ”evakuera, eller möta döden”. Om man slår ut den donerade summan på den totala befolkningen blir det drygt fem dollar per invånare i staden.