USA Patriot Fronts ledare Thomas Rousseau har tidigare i veckan gripits av polisen i Texas. Orsaken bakom gripandet är ett ”brott” som han ska ha begått under Unite the Right demonstrationen i Charlottesville 2017.

I USA har ledaren för den nationalistiska aktivistgruppen Patriot Front arresterats. Nyheten om Thomas Rousseaus häktning förmedlas i ett inlägg på organisationens Telegramkanal. Enligt detta inlägg ska gripandet vara motiverat av hans medverkan under Unite the Right demonstrationen som ägde rum i Charlottesville 2017.

Patriot Fronts ledare blev den 23 februari arresterad av polisen i Texas på grund av en brottsefterlysning från Charlottesville, Virginia. Gripandet kommer efter en nästan sju år lång häxjakt utförd av politiskt motiverade åklagare som hämtar inspiration från Unite the Right demonstrationen 2017. Rousseau står inför ett påhittat brottsåtal för att ha "bränt föremål med en hotfull avsikt".

Uttalande från Patriot Fronts Telegramkanal.

Demonstrationen i fråga, Unite the Right, var en motaktion som var tänkt att samla en bred massa av människor – allt från kulturnationalister till nationalsocialister – för att protestera rivningen av en amerikansk sydstatsgenerals staty. Demonstrationen tilläts urarta i våldsamheter då polisen utan lagstöd deklarerade demonstrationen olaglig och sedermera såg till att vänsterterrorister och de nationalistiska grupperingarna drabbade samman.

En del av demonstrationen var också ett fackeltåg där deltagarna skanderade ”You will not replace us” [Ni kommer inte ersätta oss reds. övers.]. Vissa påstår att det som egentligen skanderades var ”Jews will not replace us”, alltså judar kommer inte ersätta oss. Det är dock oklart om det är för denna fackelmarsch som Rousseau åtalas.

Uttalandet från Patriot Front avslutas med ett mera positivt budskap:

Detta är en börda som amerikanska patrioter måste bära. Patriot Front kommer fortsättningsvis att organisera sig och arbeta för nationens sak oförhindrat.