PÅVERKANSKAMPANJ En amerikansk lobbyorganisation kopplad till Demokraterna har investerat över fyra miljoner euro i ungerska oppositionspartier. Samtidigt sponsrar EU ungerska grupper som vill störta Orbans regering.

Ungersk underrättelsetjänst har offentliggjort sina undersökningar i utländska påverkanskampanjer mot landet. Bland annat har man kunnat se hur en amerikansk organisation vid namn Action for Democracy har skänkt över fyra miljoner euro till den oppositionella ”Ungern för alla-rörelsen” (MMM) som agerat som paraplyorganisation för landets oppositionella partier.

Action for Democracy beskriver sin egen verksamhet med att ”progressiv förändring behöver kraftfulla, flexibla verktyg för att vinna i de frågor som kommer att bygga en mer rättvis och jämlik värld för oss alla”. På sin hemsida skryter man bland annat med att man mobiliserat feministiska ”kvinnomarscher” över hela världen och ”samlat in miljontals dollar” till Demokraterna.

Oppositionsrörelsens ledare Péter Márki-Zay, som var MMM:s premiärministerkandidat i årets ungerska parlamentsval, har erkänt att organisationen mottagit 1,86 miljarder forinter av Action for Democracy. Márki-Zay menar att man inte brutit mot ungerska lagar som förbjuder utländsk finansiering av politiska partier eftersom ”MMM inte är ett parti”, skriver Hungary Today.

Facebook skriver regeringspartiet Fidesz gruppledare i parlamentet Kocsis Máté om ”dollarvänsterns” kopplingar till utländska finansiärer:

Innan valet var dollarvänstern tyst om att man fick utländska pengar och förnekade senare även att man överhuvudtaget var i kontakt med utländska finansiärer. Efter att det kommit fram att pengar faktiskt kom från utlandet förnekade man hälften av dem.

Han skriver vidare att det faktum att det utländska bidraget till MMM är drygt fyra gånger så stort som partistödet som ungerska staten utdelar till partiernas valkampanjer i sig visar att ärendet är ”en allvarlig kränkning av Ungerns suveränitet”.

EU finansierar regeringskritisk verksamhet i sitt eget medlemsland

Hungary Today skriver även att EU-parlamentet godkänt bidrag på motsvarande 4 miljoner euro till organisationer som organiserar demonstrationer mot Viktor Orbans regering.

Eller som EU beskriver dem: ”Inhemska organisationer som arbetar för att beskydda och främja rättssäkerhet, demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter.”

Den ungerska EU-parlamentarikern Anna Donáth från den liberala partigruppen ”Renew Europe” beskriver i ett pressmeddelande beskedet som en ”stor framgång” och att pengarna ska delas ut direkt till organisationerna ”utan inblandning från medlemsländers regeringar”.

Tidigare i år fördömde EU-parlamentet dessutom Ungern som en ”icke-demokrati” och en ”parlamentarisk autokrati”. Dessutom beslutade EU-kommissionen att dra in EU-pengar till Ungern till ett värde av 7,5 miljoner euro i syfte att tvinga landet att rätta sig efter EU:s ”normer”.