ÖVERSTATLIGHET EU anklagas av Nationalförsamlingens talman för att ”föra ett hybridkrig” mot hans land. Politisk maktutövning förklaras motivera unionens vägran att betala tillbaka sin skuld till Ungern.

I ett anförande presenterat i webbtidskriften Mandiner i veckan fastslår Nationalförsamlingens talman László Kövér att Ungerns relation till EU ”nu nått ett lågvattenmärke” – detta mitt under en dispyt rörande omkring 28 miljarder euro (30 miljarder dollar) öronmärkta för Budapest, men för närvarande frysta av unionen i väntan på en rad rättsliga reformer.

— De vill blanda sig i den politiska processen genom att undanhålla resurser, och de förväntar sig till och med att vi ska skämmas för det, fortsatte han.

Hybridkrig

–Det är ett hybridkrig – för att använda denna fashionabla term – som globalisterna i Bryssel för mot Ungern och Polen, vilka slåss för att försvarar sin suveränitet.

Politikern fortsätter med att beskriva ansträngningarna inom EU för att ”skapa en ekonomisk styrning som upplöser medlemsländernas suveränitet”, och noterar att åtgärder som gemensam upplåning och en obligatorisk gemensam valuta ytterligare skulle urholka det nationella oberoendet.

— Europa är nästan helt förlamat av det faktum att det institutionella system, som ursprungligen skapades för att säkerställa samarbete, nu har vänt sig mot sina herrar, medlemsländerna, som ett slags golem. Idag kan dessa inte längre kontrollera denna cancerogena byråkrati, förklarar talmannen.

Medan Kövér i sitt tal utser EU till ”det bästa verkställande ramverket för ungerska nationella intressen”, insisterar han på att organisationen åter måste börja uppfylla sina skyldigheter gentemot medlemmarna.

27 krav för återbetalning

För att få de frysta medlen upplåsta förväntas Budapest uppfylla 27 krav, så kallade ”supermilstolpar” vilka utarbetats av EU-kommissionen, och som inkluderar reformer av rättsväsendet och media, samt ”ett tillslag mot korruption”.

EU har länge anklagat Ungern för att inte leva upp till unionens normer för rättsstatsprincipen. Budapest har å sin sida hävdat att dessa anklagelser är helt politiskt motiverade.

Vad Ukrainakonflikten beträffar så har Ungern överlag motstått påtryckningar om att följa USA-ledda sanktionskampanjer mot Ryssland som bestraffning för landets krigföring i Ukraina. Man har vidare vägrat att tillhandahålla militär hjälp till Kiev och till och med lagt in sitt veto mot vapenpaket som föreslagits av unionen. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har drivit på för samtal mellan de stridande parterna för att få ett slut på striderna.