UNGERN Juden Péter Jakab, som tidigare var ordförande för ungerska Jobbik, lämnar partiet. Han tänker dock sitta kvar som parlamentsledamot för att ”representera folket”.

Ungerska Jobbik var länge ett av Europas mest framgångsrika nationella partier. Men efter att ha valt juden Péter Jakab som partiledare 2020 började det gå utför.

Enligt Hungary Today började partiet under Jakabs ledarskap att röra sig mot ”mitten” och alliera sig med vänstern. Under årets parlamentsval gjorde man sitt sämsta val på ett decennium där man förlorade en stor del av sina väljare. Efter regeringspartiet Fidesz valseger valde Jobbik att ansluta till parlamentets opposition tillsammans med Socialistpartiet och Demokratiska koalitionen.

Samtidigt tog sig det nya partiet Mi Hazánk (Vårt Hemland), bildat av besvikna avhoppare från Jobbik, in i parlamentet och passade då på att dödförklara Jobbik och deklarera att Mi Hazánk nu var ”det naturliga hemmet för radikala nationalistiska väljare”.

Péter Jakab omvaldes också som partiledare i Jobbik i maj, men avgick en månad senare efter konflikter med den övriga partiledningen. Nu har Jakab dessutom valt att lämna partiet, skriver Hungary Today.

På sociala medier skriver den tidigare partiledaren:

Jag avgår härmed från Jobbik och som en självständig parlamentsledamot kommer jag att fortsatt vara på folkets sida såsom jag alltid har varit, rättframt. kliandes, men alltid ärlig. Jobbik kan ge upp, det kommer jag aldrig att göra! Låt regeringen falla, låt folket vinna!

Jakab har efter årets val varit en av premiärminister Victor Orbáns främsta kritiker, vilket tycks ha varit en anledning till att han tvingas avgå, Enligt vad han själv skriver ska Jakab ha fått ett brev av den nuvarande partiledaren Márton Gyöngyösi som Jakab tolkade som att ”om jag vill fortsätta vara på folkets sida, om jag vill fortsätta att stå upp för krisens förlorare, offren för Orbans regim, med rättframhet och ärlighet, så finns det ingen plats för mig i Jobbik”.