Ukraina trycker på USA om ballistiskt missilsystem
MISSILER • Det amerikanska missilsystemet HIMARS ska enligt Ukrainas försvarsministerium ersätta landets uttjänta system Tochka-U. Med en genialisk lösning ska missilerna få 300 kilometers räckvidd istället för 85.
Kiev ser den USA-tillverkade High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) som den bästa ersättningen för sitt allt mer förslitna missilsystem Tochka-U från sovjettiden, förklarar underrättelsechefen vid Ukrainas försvarsministerium Kirill Budanov i en intervju för Washington Post (WP) från söndagen. Budanov påpekar att Tochka-U visserligen har den längsta räckvidden bland missilsystem i den ukrainska militärens arsenal, men att mycket få exemplar finns kvar i gott skick efter fem månaders strider med Ryssland.
Tochka-U (NATO-namn SS-21 Scarab) är ett taktiskt ballistiskt missilsystem, som lanserades på 1970-talet i Sovjetunionen. Det kan medföra en enda missil åt gången och har en räckvidd på 120 kilometer. Enligt den ryska militären hade Kiev i början av konflikten med Moskva ett 40-tal kastare av denna modell.
Men nu har de ukrainska styrkorna även det amerikanska missilsystemet HIMARS, som USA levererat till dem. ”Och vi kommer att slåss med det”, försäkrar underrättelsechefen. Med verkställandet av USA:s utfästelse från i fredags om leverans av ytterligare 4 sådana raketuppskjutare, så kommer Kiev ha tagit emot 16. De HIMARS som har tillhandahållits har en räckvidd på 85 kilometer (alltså 35 kilometer kortare än Tochka-U:s räckvidd).
Vill få en räckvidd på 300 km
Men HIMARS kan också utrustas med ammunition tillhörande Army Tactical Missile System (ATACMS) , vilket gör det förra systemet kapabelt att träffa mål upp till 300 kilometer bort. Hittills har Biden-administrationen med klara formuleringar vägrat att förse den ukrainska militären med ATACMS, på grund av farhågor om att det skulle kunna användas för attacker på ryskt territorium – vilket skulle eskalera konflikten ytterligare. På senare tid har man dock istället bemött sådana förfrågningar med tystnad.
Budanov försäkrar i WP:
Om vi får längre räckvidd [med ATACSM-ammunition till HIMARS] så kommer vi att använda den. Och ryssarna vet hur som helst att sådana här kombinationer innebär slutet för dem.
Han avvisar i intervjun vidare Moskvas påståenden om att ryska styrkor i Ukraina mellan den 5 och 20 juli skulle sprängt fyra av de HIMARS som USA levererat. ”Vi har inte förlorat en enda HIMARS, oavsett vad ryssarna påstår”, fastslår han.
På måndagen gick Rysslands försvarsministerium ut med uppgiften att man förstört ett lager av ammunition till HIMARS och amerikansktillverkade M777-haubitsar i västra Ukraina.
Underbud på leverans från USA
Under ett besök i Kiev i helgen tillkännagav chefen för Försvarsmaktens kommitté i USA:s representanthus Adam Smith att Amerika och dess allierade planerar att förse Ukraina med ytterligare 25 till 30 raketsystem, inkluderande såväl mobilitetsartilleriraketsystem (HIMARS) som multi-uppskjutningsraketsystem (MLRS).
Russia Today (RT) finner det dock högst osannolikt att detta bud på leveranser skulle tillfredsställa Kiev. Ukrainas försvarsminister Aleksey Reznikov uppskattade nämligen förra månaden att landets militär behöver 50 HIMARS för att ens kunna organisera ”ett effektivt försvar” – och minst 100 för att förmå prestera det som verkligen krävs – ”en effektiv motoffensiv”.