UTRIKES Vid årsskiftet kommer inte Storbritannien längre att kunna finansiera kriget i Ukraina. Detta enligt Sunday Times som citerar källor i det brittiska försvarsministeriet.

Storbritannien har sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari gett 2,3 miljarder pund – motsvarande närmare 30 miljarder kronor – i bidrag till Ukraina för att hålla igång krigsmaskineriet. Under förra veckan besökte den avgående premiärministern Boris Johnson Kiev, där han lovade ytterligare 54 miljoner pund i bidrag till landet.

Men till årsskiftet kommer Storbritannien inte längre att kunna finansiera kriget i Ukraina, hävdar brittiska Sunday Times. Enligt tidningens källor i det brittiska försvarsministeriet beror det på att landets ekonomi har tagit så stor skada av det ekonomiska kriget mot Ryssland.

När Storbritannien välkomnar en ny premiärminister nästa vecka, med stor sannolikhet höken Liz Truss, förväntas vår hållning till Ukraina inte att ändras. Privat säger flera av Truss anhängare att hon är ännu tuffare i Ryssland-frågan än Johnson. Tuss anser att väst gjorde en fundamental missberäkning efter Kalla kriget när man trodde att Ryssland var på en oåterkallelig resa mot fri marknad och demokratiska ideal. Hon avser inte att upprepa det misstaget. Hon kommer snabbt att ställas inför svåra val. Storbritannien börjat få slut på vapen att ge Ukraina. Verkligheten, som en av källorna i försvarsministeriet har bekräftat. är att Storbritanniens finansiella bidrag till krigsmaskinen kommer att ha torkat upp vid årsskiftet.

Storbritannien är en av de länder som drabbats värst av västs ekonomiska krig mot Ryssland, med snabbt stigande energi- och livsmedelspriser. Enligt den senaste prognosen från Citibank kommer inflationen i landet att landa på 18 procent till årsskiftet. Samtidigt är det flera yrkesgrupper i landet som strejkar eller planerar att strejka på grund av att man helt enkelt inte klarar levnadskostnaderna längre.

Stödet för att offra Storbritanniens ekonomi för att hålla igång kriget minskar också i Storbritannien, där allt fler undrar hur kriget ska sluta. I en kommentar till Sunday Times ger Lord Ricketts, som är ledamot i det brittiska överhuset och vice ordförande för tankesmedjan Royal United Services Institute, uttryck för den brittiska osäkerheten kring sponsringen av kriget.

— Det kommer troligtvis inte att bli något slags 1945-nederlag för [Rysslands president Vladimir] Putin och Ryssland. Det finns ingen väg ut förutom att bygga upp den ukrainska militären och hoppas att något dyker upp. Det finns ingen riktig långsiktig tanke på var vi är på väg. Kan det fortsätta i oändlighet? Var ser vi att detta slutar?