EUROPA I det nyligen hållna tysk-ukrainska ekonomiska forumet i Berlin lovade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz miljardregn över Ukraina. Samtidigt ska Ukraina bli ett grönt experimentland, då den förstörda energiinfrastrukturen ska ersättas med endast västerländsk ”klimatneutral” energi.

Nyligen hölls det tysk-ukrainska ekonomiska forumet i Berlin, där EU:s skattebetalare fick inblick i vad EU:s politruker har för planer mitt i den ekonomiska krisen.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz gav bland annat besked om att Ukraina kommer få ”omfattande stöd” av EU för att bygga upp all infrastruktur som förstörts under kriget, skriver tyska Zeit Online. Ukrainas judiske premiärminister Denys Sjmyhal har redan räknat ut att kostnaden för detta kommer att landa på 763,6 miljarder euro, eller 7,7 biljoner svenska kronor.

Enligt Scholz finns redan 2 000 tyska företag på plats i Ukraina, som rapporterar om ”utmärkta förhållanden”. Scholz säger att målet är att Ukraina ska bli ett EU-land med ”utökade rättsstatsprinciper” och en ”ännu mer beslutsam kamp mot korruption”.

Det framgår också att Ukraina kommer att bli något av ett ”grönt” experimentland för EU-topparna som ska bygga upp det, då den utlovade nya energiinfrastrulkturen enligt förbundskanslern ska vara ”klimatneutral”. Scholz menar att ”vind och sol” gör Ukraina till ett utmärkt land för ändamålet och förutspår till och med att landet i framtiden kan komma att exportera ”hållbar energi”.

— Aldrig tidigare har den tyska och europeiska ekonomin varit mer intresserad av att engagera sig i Ukraina, deklarerade Scholz och tillade att detta beror på den ryske presidenten Vladimir Putin och invasionen av Ukraina.

Samtidigt går EU och framförallt Tyskland en dyster vinter till mötes, då förlusten av de ryska gasexporterna i skrivande stund ännu inte har kunnat ersättas. Inflationen i Tyskland för september landade på 10,9 procent, Polen har överlämnat ett skadeståndskrav på motsvarande 13 biljoner kronor för ”förluster under andra världskriget” och sakkunniga har varnat för att de många vapenleveranserna till Ukraina nästan har tömt de tyska ammunitionslagren.