CENTRALAMERIKA Den amerikanske pensionären Kenneth Darlington blev så less på en grupp indianer som blockerade hans väg i protest mot att en koppargruva ska öppna i Panama att han drog fram en pistol. ”Detta tar slut här”, sa Darlington innan han sköt ihjäl två personer.

Det var under tisdagen som två indianer som protesterade mot att kanadensiska First Quantum Minerals ska öppna en koppargruva mitt i djungeln sköts till döds på en motorväg man blockerade i Panama i Centralamerika. En 77-årig amerikan vid namn Kenneth Darlington, som uppges vara pensionerad jurist, har gripits efter incidenten som flera journalister fångat på bild.

På filmklipp ser man hur Darlington går fram och försöker ta bort vägspärren, bråkar med demonstranterna med dragen pistol och slutligen öppnar eld.

— Detta tar slut här, sa Darlington just innan skotten.

Två lärare som deltog i vägspärren dog i skottlossningen. Abdiel Díaz Chávez dog på platsen, medan den andre, Iván Rodríguez Mendoza, senare dödförklarades på ett sjukhus.

Polisen har gripit Darlington som nu misstänks för mord och vapenbrott. Han ska sedan tidigare varit dömd för innehav av illegala vapen. Lokalmedia uppger dock att amerikanen eventuellt kan komma att slippa fängelse på grund av sin ålder.

Rättelse: I en ursprunglig version av artikeln stod det att de som blockerade motorvägen var så kallade klimataktivister. I själva verket handlar det om personer ur Panamas ursprungsbefolkning som protesterade mot First Quantum Minerals planerade koppargruva.