UTRIKES Nordfront rapporterade tidigare om bilderna där amerikanen Kenneth Darlington ses skjuta två personer som blockerade en motorväg i Panama. Men Nordfront rapporterade felaktigt om att det rörde sig om så kallade klimataktivister.

Det var under förra veckan som bilderna på Kenneth Darlington, en amerikansk pensionär i Panama, började cirkulera på nätet. Darlington kunde ses skjuta två personer som deltog i en motorvägsblockad. Enligt uppgift rörde det sig om två lärare som båda avled av skadorna.

Dessvärre rapporterade Nordfront felaktigt att det var klimataktivister som stod bakom blockaden. Nordfront har nu blivit uppmärksammade om att blockaden i själva verket har sin grund i en konflikt mellan Panamas indianer och regeringen rörande en koppargruva i en av Panamas regnskogar.

Enligt AP är det kanadensiska First Quantum Minerals som har haft en koppargruva i form av ett dagbrott mitt i regnskogen. De som protesterar kräver att regeringen inte förnyar tillståndet till dagbrottet, som man anser hotar den biologiska mångfalden i regnskogen.

I AP:s artikel framkommer det att demonstranterna öppnade upp motorvägen under tolv timmar på måndagen för att låta bränsle och mat att ta sig igenom till regioner som drabbats av blockaden.

Det står också att Panamas polis grep en misstänkt för dödskjutningen förra veckan men att man av oklara anledningar inte identifierat honom.