Hängdes ut som ”klimatförnekare” – tvingas lämna kärnkraftsbolagets styrelse
REPRESSION • Kärnkraftsbolaget Blykalla AB:s näst största ägare Olof Lindberg hängdes nyligen ut i DN som ”klimatförnekare”. Nu tvingas han lämna sin position i företagets styrelse.
Bonniertidningen Dagens Nyheter publicerade under lördagen en artikel där man avslöjade att Olof Lindberg, som äger 24 procent av kärnkraftsbolaget Blykalla AB, är med i en grupp som kallas ”Klimatsans”. Gruppen har en annan syn på frågor som global uppvärmning och klimatpåverkningar än den ”etablerade”.
I DN:s artikel framgår det bland annat att Lindberg i Klimatsans Facebookgrupp skrivit att ”Sol- och vindkraft är helt VÄRDELÖST”. Han ska även ha skrivit att ”Klimatbluffen är med råge den största bluffen i mänsklighetens historia” och ”CO2-halten påverkar inte jordens medeltemperatur över huvudtaget […] CO2 = livets elixir. Ju mer desto bättre”.
DN lät bland annat Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, bemöta Lindbergs Facebooksinlägg. Enligt Tjernström gör han ”inte bara feltolkningar” utan har ”grundfel och står så långt från den vetenskapliga grunden man kan komma”.
— Dessa påståenden är så långt från sanningen att de endast kan betraktas som desinformation – eller lögn om så vill, påstår Tjernström.
Bykalla AB – eller Leocold som bolaget heter på engelska – har med anledning av DN:s artikel nu förmått Olof Linberg att lämna sin styrelsepost hos företaget. I ett en kommentar till Aftonbladet skriver bolagets styrelseordförande Janne Wallenius:
När det här uppmärksammades tog vi en diskussion och kom fram till att det inte är förenligt med Leadcolds värderingar. Lindberg har därför valt att lämna sin styrelseplats i bolaget. Han kvarstår dock som delägare
Blykalla är kända för att utveckla ett nytt kärnkraftskoncept, kallat SEALER (Swedish Advanced Lead Reactor), som syftar till att producera elenergi på ett säkert och miljövänligt sätt. SEALER-teknologin använder bly som kylmedel, vilket minskar risken för en härdsmälta. Man har för närvarande inte byggt några kommersiella kärnkraftsreaktorer, men har genomfört tester av sin teknologi på labbnivå.